Ministerul Sanatatii a hotarat sa aduca in atentia a milioane de roman din intreaga tara un anunt de ultima ora cu o serie de informatii extrem de importante, care nu ar trebui sa fie ignorate de catre cineva in momentul de fata, iar asta pentru ca ele se pot dovedi a fi extrem de folositoare pentru protectie impotriva bolilor.
Ministerul Sanatatii vorbeste mai jos despre importanta vaccinarii, despre protectia pe care o ofera aceasta impotriva bolilor, si despre modul in care ar trebui sa fie facuta in mod corect, in special cand vine vorba despre respectarea protocoalelor de vaccinare, care cresc sansele de protectie impotriva virusilor.
“Este mai bine să știi sau să speri? Vaccinurile te ajută să știi că vei fi bine. Află care sunt posibilele efecte adverse ale vaccinurilor în comparație cu consecințele grave pe care le pot avea anumite boli prevenibile prin vaccinare. Ca orice tratament medicamentos, și vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective.
Durerea, febra moderată şi chiar unele efecte adverse grave, dar extrem de rare, trebuie să fie comparate cu consecinţele contractării bolii împotriva căreia se vaccinează. În cazul poliomielitei, de exemplu, aceste consecinţe pot include paralizia, iar unele boli “dezamorsate” prin vaccinare pot avea drept consecinţă chiar decesul. Imunitatea câștigată prin vaccinare este mai bună decât cea obținută fiind bolnav ?
Da. Bolile pe care le prevenim prin vaccinare au complicații grave, uneori debilitante și cu efecte pe întreaga viață. Deși vaccinurile nu sunt lipsite de riscuri (ca orice alt produs medical) și pot produce reacții adverse, acestea sunt rareori atât de grave și extrem de rar se pot asocia exclusiv cu vaccinarea. Siguranța vaccinării este asigurată de multiplele etape de control.
Studiile făcute înainte de licențierea vaccinului, precum și de sistemele de monitorizare ale reacțiilor adverse. Este bine să amânăm vaccinarea ? Amânarea vaccinărilor va creşte perioada în care copiii sunt expuşi riscului de contactare a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Câteva dintre aceste boli – cum sunt varicela, tusea convulsivă şi infecţia cu pneumococcus – încă sunt destul de frecvente.
Este adevărat că mulți oameni dintre cei care contactează boli infecțioase au fost, de fapt, vaccinați ? Nu. Cei mai mulți oameni care suferă de boli evitabile prin vaccinare nu au fost vaccinați. Este adevărat, însă, și că niciun vaccin nu oferă protecție 100% și de multe ori protocoalele de vaccinare nu sunt riguros respectate.”