Ministrul Sanatatii aduce in atentia romanilor din toata tara o serie de clarificari extrem de importante, despre care ei trebuie sa stie chiar acum, iar asta pentru ca vorbim despre informatii legate de numarul de paturi de terapie intensiva pentru persoanele care sufera arsuri severe, incercandu-se o corectare a unor informatii eronate.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce ar trebui sa stie romanii in legatura cu numarul real de paturi de terapie intensiva dedicata acestui tip de pacienti, separat vorbind despre un vaccin foarte important pe care viitoarele mamici il pot face, cu detalii despre el disponibile direct pe website-ul ministerului.
“În urma informațiilor eronate apărute în spațiul public cu privire la numărul de paturi de terapie intensivă destinate tratării pacienților cu arsuri severe, Ministerul Sănătății face următoarele precizări. La nivel național sunt funcționale în total 34 de paturi de terapie intensivă, după cum urmează: 6 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București 5 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București.
5 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon Iași; 5 paturi – Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara; 3 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București; 10 paturi (pediatrie) – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” București Prin proiectul finanțat de Banca Mondială, se vor construi 3 centre noi de arși gravi la Timișoara, București și Tg. Mureș.
În total, România va avea suplimentar 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși. Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara (52 milioane euro); construcția a fost demarată – 4 iunie 2023; termen estimativ de finalizare – februarie 2025. 6 paturi pentru arși gravi (terapie intensivă); 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici; 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.
Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Târgu Mureș” (62 milioane euro); construcția urmează să fie demarată – septembrie 2023; termen estimativ de finalizare – februarie 2025; 5 paturi pentru pacienți critici (terapie intensivă); 10 paturi terapie intensivă intermediară și îngrijire post-operatorie. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București (77 milioane euro); contractul pentru construcție a fost semnat – august 2023; construcția urmează să fie demarată – septembrie 2023.
Rermen estimativ de finalizare – februarie 2025; 15 paturi pentru pacienții arși critici (terapie intensivă) – pediatrie; 10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienții post-critici – pediatrie; 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă – pediatrie. Pentru viitoare mame e mai bine să știe, nu doar să spere că ele și bebelușii lor vor fi protejați. Oferind protecție împotriva anumitor boli și oferind anticorpi transmiși prin placentă, vaccinul dTpa le ajută pe acestea și pe bebeluși înainte și după naștere.”