Ministrul Apararii pune Armata Romana in centrul unui foarte important anunt oficial pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca le vorbeste oamenilor despre extrem de importanta cooperare care exista intre armata tarii noastre si cea a Spaniei, o legatura care leaga doua natiuni de decenii bune.
Ministrul Apararii le transmite romanilor ceea ce ar trebui sa stie in legatura cu felul in care cele doua armate au lucrat de-a lungul timpului, iar asta pentru ca vorbim despre o cooperare indelungata in cadrul NATO, subiectul razboiului din Ucraina fiind deasemenea abordat, impreuna cu cele privind situatia din Africa.
“Salut decizia Spaniei de a se alătura cu aproximativ 230 de militari Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu. I-am văzut pe militarii spanioli în România atunci când au participat la diferite exerciții sau când efectuau misiuni de poliție aeriană și am fost impresionat de profesionalismul lor. Spania are un rol substanțial în asigurarea securității pe Flancul Estic al #NATO.
Si am salutat, în cadrul discuțiilor avute cu omologul meu, în marja Reuniunii Informale a miniștrilor apărării din #UE, reconfirmarea angajamentului Spaniei pentru securitatea Mării Negre. În contextul activităților de vigilență sporită, contribuția Spaniei la eforturile colective în regiune cuprinde, printre altele, dislocarea în România a unui radar de supraveghere aeriană și participarea la misiunea de poliție aeriană întărită în 2021 și 2023.
Cu acest prilej, a fost evidențiat nivelul foarte bun al cooperării dintre armatele României și Regatului Spaniei, în contextul Parteneriatului strategic existent între cele două țări, și angajamentul comun pentru consolidarea securității europene și euro-atlantice. Spania are un rol substanțial în asigurarea securității pe Flancul Estic al NATO și, în particular, am salutat reconfirmarea angajamentului acesteti țări pentru securitatea Mării Negre.
Astfel, în contextul activităților de vigilență sporită, contribuția Spaniei la eforturile colective în regiune cuprinde, printre altele, dislocarea în România a unui radar de supraveghere aeriană, participarea la misiunea de poliție aeriană întărită (eAP) în 2021 și 2023, precum și decizia recentă de participare cu aproximativ 230 de militari la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă din România, condus de Franța și dislocat la Cincu.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat, de asemenea, și subiecte referitoare la prioritățile Președinției spaniole la Consiliul UE, misiunile PSAC din Africa, situația de securitate de pe flancul estic al NATO și din regiunea Mării Negre. În context, oficialul român a evidențiat că unitatea europeană și aliată este importantă pentru a depăși crizele multiple care domină mediul internațional.”