Ministrul Sanatatii a facut o serie de importante anunturi oficiale cu privire la pacientii explozitie statiei GPL de la Crevedia, iar asta pentru ca au mai fost externate doua persoane din spital, asta in timp ce altele raman in stare stabila dar cu arsuri pe suprafete extrem de mari de pe corp.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre educatia pentru sanatate care trebuie sa fie facuta in scoli, iar asta deoarece e nevoie ca elevii sa invete aceste lucruri inca de pe bancile scolii, insa implementarea acestui sistem se face pentru perioade lungi de timp, dupa cum puteti vedea si mai jos.
“Starea este stabilă, dar asta nu înseamnă că prognosticul s-a schimbat. Au peste 90% suprafaţă corporală arsă şi lucrul acesta pune probleme foarte serioase pentru perspectivă. Am avut o scurtă discuţie şi cu aparţinătorii câtorva dintre aceşti pacienţi de aici şi de la Bagdasar, să vedem ce probleme au, inclusiv a câtorva dintre pacienţii care sunt transferaţi în străinătate.
Incât să poată să îi însoţească, să aibă cele mai bune condiţii din punct de vedere medical şi din punct de vedere psihologic. Ştiţi care-i problema? Noi suntem specialişti în protocoale. Eu vreau să facem în aşa fel încât să existe Educaţia pentru sănătate ca şi disciplină curriculară obligatorie. În noua lege a învăţământului este menţionată alături de încă vreo 20 de feluri de educaţie.
Educaţie civică, educaţie pentru circulaţie, financiară, antreprenorială, tot felul de alte educaţii. Opinia mea şi cred că a tuturor celor de aici, din sală, nu ştiu, a presei, dar a colegilor, este că educaţia pentru sănătate trebuie să fie cea de la care plecăm şi care trebuie să fie distinctă, nu să fie la grămadă, cu tot felul de alte materii care, sunt sigur.
La rândul lor importante, dar fără sănătate, fără dezvoltarea comportamentelor preventive şi a unui stil de viaţă sănătos, societatea noastră nu va avansa şi toate celelalte elemente educaţionale nu cred că vor avea impactul preconizat. Deci discuţia e puţin mai largă. Am discutat informal cu doamna ministru Deca să putem să vedem, să punem în pagină acest lucru.
Insă el nu poate să fie făcut peste noapte, pentru că trebuie să pregătim profesori care să facă acest lucru. Curriculele le avem pe toate, pentru fiecare grupă de vârstă, pentru că nu trebuie să uităm că abordarea din punct de vedere didactic trebuie adaptată fiecărei categorii pentru învăţământul primar, gimnazial, respectiv liceal.”