Ministrul Sanatatii ii informeaza in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu noile hotarari ale Guvernului Romanie in materie de sanatate publica, punand in centru o lege referitoare la preventia in materie de sanatate publica, facandu-se o serie de modificari importante, conform celor spuse de catre Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre modificarile pe care aceste hotarari le aduc, ele fiind unele suficient de importante incat sa fie in atentia noastra, mai ales ca se aplica in toata Romania, dupa cum puteti vedea si mai jos, asa ca trebuie sa fie cunoscute de catre toti romanii care vor avea de beneficiat, sau nu, de pe urma lor.
“Există două legi, prima se referă la Legea 152 din 2020 privind organizarea și finanțarea serviciilor de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, așa-zisa lege a prevenției. Noi am făcut modificări la acest act normativ încât să putem să avem un Plan național de promovare a sănătății și prevenire a îmbolnăvirilor, iar acest plan să poată să fie aprobat prin hotărârea Guvernului României.
Si să cuprindă activitățile de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor pentru o perioadă de 4 ani, în colaborare cu toate ministerele și instituțiile publice cu atribuții în acest domeniu. Cea de-a doua modificare se referă la Legea 249 din 2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului și aici se introduce această noțiune a Planului național de prevenție a diabetului zaharat.
Si, de asemenea, între alte activități, se propune aprobarea condițiilor privind organizarea și funcționarea Registrului național de diabet și de prediabet prin hotărârea Guvernului României și posibilitatea de utilizare a datelor înregistrate în acest registru de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică. Al treilea act normativ, hotărârea de guvern, o veste care cred că era mult așteptată de către toată lumea.
Privind compensarea vaccinurilor; este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 și se introduce o nouă listă cu DCI-uri (denumiri comune internaționale corespunzătoare), sublista E se numește, corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%. Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că din luna septembrie vor putea fi decontate pentru categoriile la risc.
Compensate vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie vor fi decontate celelalte vaccinuri, și aș vrea să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinuri hepatic tip B, vaccinul Rubeola Rujeola Oreion, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporție variabilă, în funcție de categoria care este recomandată de către Comitetul Național de Vaccinologie.”