Ministrul Sanatatii a furnizat o serie de informatii in legatura cu propunerea legata de testarea elevilor in scoli pentru a se depista daca au consumat droguri, Alexandru Rafila afirmand ca aceasta initiativa apartine altor membri ai guvernului, si ca el ar considera ca ar fi oportuna o crestere a capacitatii de testare pentru droguri.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre pacientii romani arsi in exploziile de la Crevedia, care au fost transferati in italia, dar si felul in care a fost facuta evaluarea acestora inainte ca ei sa ajunga acolo, dar si dupa ce au fost vazuti de catre medicii din clinicile in care au fost primiti.
“Eu nu sunt specialist în partea asta de control al consumului de droguri. Prefer să-i las pe cei care se ocupă de acest lucru. Trebuie să vedem și exemple din alte țări din Uniunea Europeană, încât măsurile să își atingă scopul propus. Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere, al Ministerului Sănătății, este să creștem capacitatea de testare pentru droguri.
Ea există în unele centre și institute de medicină legală și ele sunt la dispoziția, de asemenea, a colegilor de la Ministerul Administrației și Internelor, pe baza unui ordin comun pe care l-am semnat eu, anul trecut. Dar capacitatea de testare trebuie crescută atât la nivelul Ministerului Sănătății și la nivelul Ministerului Administrației și Internelor. Şi încă un element pe care l-am tot menționat și am avut și o discuție directă, deocamdată informală, cu dna ministru Deca.
Educația pentru sănătate este cea care poate să genereze comportamente de bună calitate, care să evite consumul de droguri, alcool și tutun. Deci, în primul rând, că o infecție, aș vrea să … cred că e o confuzie în ceea ce privește informarea dumneavoastră, o infecție ca să apară trebuie să aibă o un interval de timp, ori ei au fost transferați acolo în 12 ore de la producerea incidentul.
Evaluarea inițială din România pentru acest pacient a fost de 80%, a fost pragul acceptabil pentru transfer. Reevaluarea făcută în Italia a dus la această cifră de 90%. Păi ei nu pot fi transferați, tocmai vă spunea colegul de la postul Euronews că transferul se face cu pacienții care au până la 80% arsuri. Cei doi la care faceți referire, cei din București, au 95% suprafața arsă, respectiv 90%, pentru care există un prognostic foarte rezervat, iar transportul reprezintă un risc foarte mare pentru acești pacienți, deci nu se pune problema transferului în momentul de față.”