Ministrul Apararii le vorbeste in mod oficial tuturor romanilor despre un detasament special din cadrul Armatei Romane, unul infiintat cu 25 de ani in urma, iar asta pentru ca vorbim despre cel de protectie si interventie din cadrul MApN, el lucrand atat pentru militarii romani, cat si pentru cei aliati.
Ministrul Apararii explica mai jos cat de importanta este existenta acestui detasament in cadrul institutiei pe care o conduce, dar si ce fel de realizari a avut de-a lungul existentei sale, iar asta pentru ca vorbim despre militari care au reusit sa demonstreze foarte multe prin actiunile pe care le-au desfasurat.
“Am participat, la ceremonia dedicată aniversării Detașamentului special de protecție și intervenție din cadrul MApN. În cei 25 de ani de activitate, contribuțiile aduse de DSPI au salvat vieți, atât ale militarilor români, cât și ale militarilor aliați, în teatrele de operaţii din Kosovo, Bosnia și Herţegovina, Irak şi Afganistan. Astfel, militarii noștri au consolidat renumele și poziția unității în familia structurilor naționale și străine specializate în lupta împotriva terorismului.
Si au contribuit decisiv la îndeplinirea obligațiilor asumate de România pe plan extern. De la soldat la ofițer, sunt adevărați profesioniști ai armelor, parte din elita luptătorilor țării. În semn de apreciere, am propus președintelui României decorarea Drapelului de luptă al Detașamentului special de protecție și intervenție cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn de pace.
Detașamentul special de protecție și intervenție a fost înființat la 1 septembrie 1998 cu denumirea de Detașamentul de protecție și pază.Pe parcursul existenței sale, Detașamentul special de protecție şi intervenţie a parcurs etape succesive de dezvoltare şi modernizare, ajungând la ceea ce înseamnă acum.
O unitate profesionistă, cu capabilităţi care îi permit să-şi îndeplinească la parametri optimi sarcinile pe linie de protecţie a demnitarilor, intervenţie antiteroristă și contrateroristă, control tehnic antiterorist, cercetare la fața locului, exploatare tehnică şi pază, în scopul asigurării securităţii factorilor umani, obiectivelor şi activităţilor de importanţă deosebită din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale.
Unitatea a primit, în anul 2008, prin decret prezidențial, Drapelul de luptă. Tot atunci, structura a primit distincția Emblema de onoare a informațiilor pentru apărare, ca element de recunoaștere a meritelor și eforturilor deosebite depuse de-a lungul existenței în îndeplinirea misiunilor și sarcinilor încredințate.”