Ministrul Sanatatii: Doua Hotarari de Guvern IMPORTANTE Anuntate Romanilor din Tara

Ministrul Sanatatii Doua Hotarari Guvern IMPORTANTE Anuntate Romanilor Tara

Ministrul Sanatatii a decis sa ii anunte in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu doua hotarari de guvern foarte importante, care vizeaza milioane de oameni, prima dinte ele avand legatura cu o compensare a mai multor vaccinuri pentru adulti si copii, in functie de felul in care sunt utilizate acestea.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos despre o alta hotarare de Guvern care vizeaza acordarea unor indemnizatii si sporuri medicilor care fac garzi suplimentare, chiar daca sunt si rezidenti, astfel ca va puteti face o idee mai clara cu privire la ceea ce ar trebui sa stiti din acest punct de vedere.

“Al treilea act normativ, hotărârea de guvern, o veste care cred că era mult așteptată de către toată lumea, privind compensarea vaccinurilor; este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 și se introduce o nouă listă cu DCI-uri (denumiri comune internaționale corespunzătoare), sublista E se numește, corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%.

Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că din luna septembrie vor putea fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale. Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care sunt sănătoase, dar care doresc să se protejeze împotriva gripei, cel de-al patrulea act normativ se referă la unele măsuri care s-au adoptat în domeniul salarizării personalului medical.

Au fost niște precizări legate de acordarea acelor indemnizații, sporuri, cum doriți să le numiți, personalului medical, atât medicilor care efectuează gărzi, în valoare de 500 până la 1.000 lei. Am introdus o nouă categorie pe care nu trebuie în niciun fel să o marginalizăm, dimpotrivă, trebuie s-o încurajăm să lucreze și să rămână în sistemul de sănătate în România.

Se vor acorda indemnizații la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 și 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenți. Tinerii medici vor beneficia și ei la rândul lor de această indemnizație. De asemenea, sunt precizări legate de administrarea sau de acordarea acelor indemnizații pentru asistenții medicali, moaşe și alte categorii de personal în valoare de 500 lei și a sporurilor pentru cei care efectuează ture.

Şi un lucru foarte important, așa cum l-am discutat și mi l-am asumat în întâlnirile cu sindicatele, chiar dl. prim-ministru a făcut acest lucru, este vorba de renunțarea la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizații care sunt acordate în acest moment, încât să nu mai existe niciun fel de impediment în acordarea lor.”