Ministrul Apararii a facut 2 anunturi de ultima ora, extrem de importante, cu privire la Armata Romana si atacurile pe care Rusia le-a lansat langa Romania impotriva porturilor din Reni si Izmail, Angel Tîlvăr afirmand ca tara noastra nu a fost fost afectata fizic de catre aceste atacuri lansate de armata rusa.
Ministrul Apararii le explica mai jos romanilor tot ceea ce trebuie sa stie in legatura cu situatia de la granitele tarii, insa separat vorbeste despre Comandamentul de Aparare Cibernetica, unul extrem de important in momentul de fata, in special in contextul numeroaselor atacuri cibernetice lansate de rusi.
“Condamn cu tărie atacurile îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina de către Federația Rusă. Aceste atacuri sunt nejustificate și în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, în cursul nopții trecute, asupra infrastructurii portului Reni.
În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Ministerul Apărării Naționale continuă, așa cum am precizat în repetate rânduri, implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.
Într-o perioadă scurtă, autoritatea responsabilă de domeniile securității și apărării cibernetice, respectiv tehnologiei informației – Comandamentul Apărării Cibernetice – a devenit o parte esențială a forțelor care participă activ la generarea unor efecte operaționale în sprijinul operațiilor și misiunilor întregii armate. În contextul regional de securitate, dar și în dinamica generală a dezvoltării armatei, apărarea cibernetică este esențială.
Am fost onorat să înmânez Comandamentului Apărării Cibernetice Drapelul de Luptă, simbol al oricărei unități militare. Comandamentul Apărării Cibernetice (CApC) a fost înființat la 1 decembrie 2018, se află în subordinea șefului Statului Major al Apărării și reprezintă autoritatea competentă a Ministerului Apărării Naționale în domeniile securității cibernetice, apărării cibernetice și tehnologia informației.
CApC se încadrează în forțele care participă activ la îndeplinirea misiunilor Armatei României, având, în acest context, rolul de a planifica, organiza, conduce și desfășura acțiuni în spațiul cibernetic, în scopul asigurării protecției și rezilienței funcționale a infrastructurilor cibernetice și a generării de efecte în sprijinul forțelor proprii, în context național sau aliat, precum și managementul și dezvoltarea infrastructurilor cibernetice militare și a serviciilor de tehnologia informației furnizate utilizatorilor.”