Ministrul Educatiei: Hotarare de Guvern IMPORTANTA si Avizul de ULTIMA ORA pentru Schimbarile Aduse

Ministrul Educatiei Hotarare Guvern IMPORTANTA Avizul ULTIMA ORA Schimbarile Aduse

Ministrul Educatiei le dezvaluie in mod oficial romanilor o noua hotarare de Guvern foarte importanta, care a fost avizata pentru a fi adoptata de catre executiv, iar asta deoarece in centrul atentiei este adus transportul studentilor, normele metodologice urmand a fi aprobate pentrua aplicare din 7 septembrie.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce inseamna acest proces, si ce modificari va aduce acesta hotarare de Guvern, modificarea majora fiind cresterea procentului decontat de catre statul roman din suma totala a biletului de transport, dar si varsta beneficiarilor, cu detalii mai multe disponibile mai jos.

“Astăzi, 4 septembrie, în ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, a fost avizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților, document aflat, de altfel, în consultare publică, potrivit reglementărilor privind transparența decizională.

Ministerul Educației va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 7 septembrie. Precizăm că Hotărârea de Guvern privind aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților nu putea fi adoptată înainte de momentul intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 260, alin. 2 și art. 265 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, până la elaborarea actelor normative subsecvente emise în executarea legii, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia. Menționăm că procedura de acordare a reducerii pentru transport, prevăzută în Hotărârea nr. 42/2017, nu a suferit modificări.

Si că singurele modificări aduse prin Legea învățământului superior nr. 199/2023 vizează creșterea procentului decontat de statul român din suma totală a biletului și vârsta beneficiarilor. Acest punct de vedere a fost deja expus în 1 și 3 septembrie 2023 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Pentru punerea în aplicare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, astăzi, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, au fost avizate: Regulamentul de organizare și funcționare a cluburilor sportive școlare; Regulamentul privind organizarea și funcționarea palatelor și cluburilor copiilor; Metodologia-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar. Documentele au fost în consultare publică, potrivit reglementărilor privind transparența decizională. După publicarea în Monitorul Oficial al României, vor putea fi consultate pe.”