X

Ministrul Sanatatii: Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA a lui Alexandru Rafila pentru Sectiile ATI

Ministrul Sanatatii a decis sa puna in dezbatere publica o noua Hotarare de Guvern, care vizeaza o serie de schimbari extrem de importante pentru sectiile ATI ale spitalelor din Romania, Alexandru Rafila incercand sa faca un sistem informatic cu evidanta si informatii despre toate aceste sectii din tara.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce este important acest sistem informatic in momentul de fata, iar asta pentru ca Romania are nevoie de o asemenea catalogare a sectiilor ATI si a ceea ce se intampla in cadrul lor in mod constant, fiind oferite detalii despre modul in care s-ar face investitiile.

“În acest context, sistemul informatic propus va monitoriza semnele vitale, va gestiona tratamentele și medicația aplicate, rezultatele de laborator, instrumentarul folosit, în mod permanent, folosind cele mai bune practici ale domeniului, formalizate în protocoale medicale în format electronic. Sunt trei categorii mari de beneficiari direcți ai proiectului.

20 angajați ai Ministerului Sănătății care vor beneficia de un instrument de suport documentat (având posibilitatea urmăririi actelor medicale efectuate, pe baza unor date precum morbiditate, mortalitate, gravitate inițiala) in luarea deciziilor in privința alocării de resurse financiare către spitalele cărora li se adresează cazurile cele mai grave, aplica cele mai eficiente metode de tratament (inclusiv din punct de vedere financiar) si au cea mai buna performanța medicala.

25 angajați ai instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății care vor avea la dispoziție un sistem informatic ce îi va sprijini în cadrul unui centru operativ din cadrul Ministerul Sănătății la distribuirea marilor urgențe medico-chirurgicale (urgențe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.) si controlul direcționării corecte, pe criterii bine stabilite a acestor pacienți către sălile de operație și secțiile ATI ale marilor spitale de urgență.

980 cadre medicale (180 medici si 800 asistente medicale) din cele 18 spitale vor avea la dispoziție un instrument informatic care va permite creșterea vitezei de reacție a acestora în cazurile cu evoluție negativa brusca, prin emiterea automata de alarme pe baza analizei parametrilor medicali monitorizați de sistem. Cadrele medicale își vor putea configura emiterea de rapoarte si statistici în mod automat, privind: evoluția bolnavilor, rezultatele obținute etc., cu scopul eficientizării activităților specifice.

Estimăm un număr de minim 30.000 de pacienți unici/an vor fi introduși în baza de date aferenta sistemului SIEC – ATI. Se va degreva astfel personalul medical de activități administrative (completarea foilor de observație și raportări administrative) și în același timp se vor putea monitoriza complet și eficient resursele de orice tip pe care un pat din secția ATI le utilizează.”

This post was last modified on sept. 4, 2023, 11:43 AM 11:43

Disqus Comments Loading...