Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre o decizie de ultima ora care a fost luata pentru sistemul de invatamant din Romania, Ligia Deca aducand in atentia tuturor oamenilor faptul ca va fi constituita Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior, mai jos fiind oferite detalii despre activitatea sa.
Ministrul Educatiei aduce deasemenea in atentia romanilor faptul ca este constienta de problema scolilor in care elevii invata in trei schimburi, insa Ligia Deca spune ca deocamdata nu exista o solutie pentru toate dintre acestea, asa ca pentru unele programul va ramane acelasi in continuare, din pacate.
“Am primit și o listă de unități de învățământ care funcționează în trei schimburi. Am rugat ca inspectoratele să medieze o discuție între școală și autoritatea publică locală, pentru a evita pe cât posibil această situație. În unele cazuri s-au găsit soluții. În alte cazuri, având în vedere ceea ce și dumneavoastră ați semnalat, și anume numărul mare de lucrări,.
Va fi imposibil să finalizăm această practică de a avea trei schimburi în acest an, însă îmi doresc să facem tot ceea ce ține de noi ca măcar numărul școlilor care funcționează în acest regim de trei schimburi să fie cât mai mic. Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior, denumită în continuare CNFIS, este o comisie consultativă de nivel național a Ministerului Educației.
CNFIS își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii învățământului superior nr. 199/2023, misiunea acesteia fiind de a sprijini Ministerul Educației în exercitarea atribuțiilor sale privind finanțarea învățământului superior, în interesul întregului sistem de învățământ. Activitatea CNFIS este coordonată de Direcția Generală care gestionează învățământul superior din cadrul Ministerului Educației.
Conform art.154, alin. (9) din Legea nr. 199/2023. CNFIS propune Ministerului Educației metodologia de finanțare a instituțiilor de învățământ superior, potrivit art. 155 lit. a) din Legea nr. 199/2023. CNFIS propune Ministerului Educației alocarea, pe bază de contract, conform metodologiilor
aprobate prin ordin al ministrului educației, după caz, a sumelor pentru finanțarea de bază, finanțarea suplimentară, alocarea pe bază competițională a fondurilor pentru dezvoltare instituțională.
Alocarea fondurilor pentru granturi doctorale, fondurilor pentru situații speciale , fondurilor pentru incluziune, burse și protecția socială a studenților, subvențiilor pentru transportul local în comun al studenților, finanțarea și a altor cheltuieli de natura investițiilor și finanțarea complementară, potrivit art. 149 alin. (3) din Legea nr. 199/2023. UEFISCDI, prin Direcția de Învățământ Superior, asigură expertiză de specialitate în implementarea metodologiilor și întocmește documentația suport, în conformitate cu decizia CNFIS.”
This post was last modified on sept. 5, 2023, 1:00 PM 13:00