X

Ministrul Sanatatii: Anunturi de ULTIMA ORA privind Testarea Antidrog in Scolile din Romania

Ministrul Sanatatii a facut astazi o serie de foarte importante anunturi de ultima ora cu privire la testarea antidrog a elevilor din scolile Romaniei, Alexandru Rafila vorbind despre Planul National cadru de actiune pentru siguranta scolara, cu detalii complete mai jos privind initiativele care sunt luate.

Ministrul Sanatatii nu sustine testarea tuturor copiilor in scoli, ci doar a celor pentru care exista motive concrete care sa sugereze faptul ca ar fi nevoie de o asemenea procedura, astfel ca vorbim despre un proces care trebuie realizat in coordonare cu alte institutii ale statului roman, dupa cum scrie si mai jos.

“În ceea ce priveşte testarea copiilor în şcoli, cred că sunt câteva mesaje esenţiale care sunt trebuie trimise: nu vom sprijini testarea de masă, vom sprijini testarea în scopul depistării a cazurilor de utilizarea de substanţe psihoactive, vom lucra numai împreună cu părinţii. Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii.

Siguranţa şi dezvoltarea armonioasă a copiilor are şi alte componente, nu numai cele legate de consumul de droguri. Siguranţa fizică a copiilor este foarte importantă, iar implicarea autorităţilor locale şi a colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne este esenţială. Excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi.

Cred că Ministerul Sănătăţii împreună cu toate instituţiile guvernamentale care au semnat astăzi la iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne un plan cadru pentru siguranţa şcolară au făcut un pas esenţial în acest domeniu. Ne dorim să avem copii sănătoşi. Ei trebuie să fie informaţi corect referitor la un stil de viaţă sănătos, cum să evite drogurile, cum să evite alcoolul, cum să evite tutunul.

Acest lucru se poate face foarte bine în cadrul şcolii şi împreună cu Ministerul Educaţiei vom dezvolta programe de educaţie în acest sens, educaţie pentru sănătate. Aş fi foarte bucuros şi cred că există în acest sens foarte multă dorinţă din partea cultelor religioase să participe pe acest program pe care îl dezvoltăm împreună cu Ministerul Educaţiei. Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor.

Dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri. E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante.”

This post was last modified on sept. 5, 2023, 7:39 PM 19:39

Disqus Comments Loading...