Ministrul Apararii a facut 2 anunturi de ultima ora dupa controversa legata de ramasitele unei drone, care au cazut pe teritoriul Romaniei, desi initial s-a negat acest lucru, Angel Tîlvăr afirmand faptul ca s-a deplasat in localitatea in care ramasitele au fost descoperite, discutand cu autoritatile locale si cetatenii.
Ministrul Apararii explica mai jos ce masuri au fost dispuse de catre el pentru aflarea originii acelei drone cat mai curand posibil, separat vorbind despre intalnirea cu omologul din Luxemburg, care a trimis militari in Romania ca parte a Grupului de Lupta NATO, iar mai multe detalii aveti acum mai jos.
“Am avut o discuție excelentă cu omologul meu din Marele Ducat de Luxemburg, François Bausch, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, unde se află cantonat Grupul de Luptă NATO. Apreciez contribuția Marelui Ducat de Luxemburg la consolidarea posturii aliate pe flancul estic, aceasta fiind o dovadă a solidarității și unității aliate. Cei 26 de militari luxemburghezi s-au integrat foarte bine în arhitectura Grupului de Luptă de la Cincu, unde își îndeplinesc misiunile cu profesionalism, competență și seriozitate.
În contextul discuțiilor pe tema evoluțiilor de securitate din regiunea estică, am evidențiat şi rolul-cheie pe care îl are #UE în sprijinirea Ucrainei, atât prin utilizarea instrumentului Facilitatea Europeană pentru Pace, cât şi prin Misiunea de asistență în sprijinul forţelor armate ucrainene – EUMAM Ucraina.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.
În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați. Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.”