Ministrul Sanatatii a decis sa ofere o serie de importante explicatii de ultima ora cu privire la testarea antidrog din scolile Romaniei, iar asta pentru ca le vorbeste parintilor elevilor romani despre ceea ce doreste sa faca, dar si de ce este important ca aceste testari sa fie realizate, atunci cand este nevoie de ele.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos inclusiv despre testarile facute din urina, sau saliva, chiar daca este vorba despre teste rapide, ele fiind orientative, dar confirmarea unui test pozitiv, sau negativ, pentru consum de droguri, trebuie sa fie facuta inclusiv prin prelevarea de sange si testarea intr-un laborator autorizat.
“Eu personal pledez ca acest lucru să se facă după ce este foarte bine documentat din punct de vedere tehnic. Vedem pe cine testăm, care sunt condiţiile, cum stabilim acordul părintelui care în mod evident ar trebuie să fie unul scris pentru acest lucru şi modalitatea tehnică de realizare a testării. Este un subiect sensibil, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îl facem.
Trebuie foarte bine pregătit printr-o campanie de informare a părinţilor în primul rând. Din punct de vedere tehnic există posibilitatea unor teste rapide care se pot face fie din urină, fie din salivă, iar aceste teste rapide, care sunt orientative în cazul de pozitivitate, trebuie confirmate printr-un test de laborator care se face prin prelevare de sânge de la persoana respectivă care a avut un test pozitiv.
Având în vedere că discutăm despre copii şi adolescenţi, trebuie foarte mare grijă, iar testarea nu trebuie făcută decât cu acordul părinţilor în două situaţii: fie la solicitarea directă, expresă a părinţilor, fie în cazul în care reprezentanţii unităţii şcolare, cadrele didactice observă un anumit tip de comportament care ar putea să fie generat să spunem de consumul de substanţe psihoactive, atunci pot solicita acest lucru.
Din nou, după informarea şi cu acordul părinţilor, iar un astfel de test rapid în cazul în care este pozitiv trebuie urmat de un test de confirmare, trebuie să însemne şi un pachet de informaţii de măsuri pe care trebuie să le ia unitatea de învăţământ care înseamnă consiliere psihologică a copilului, foarte mare discreţie în ceea ce priveşte identitatea persoanei care are un test pozitiv.
Să se evite discriminarea şi stigmatizarea şi ulterior împreună să discutăm care sunt resursele terapeutice pentru că în cazul unei intoxicaţii acute cu substanţe psihoactive există un tratament de 10 – 12 zile făcut într-un spital care tratează astfel de patologii, de obicei spitale de psihiatrie, însă recuperarea ulterioară, asistenţa psihologică a persoanei şi a familie acesteia este foarte importantă.”
This post was last modified on sept. 8, 2023, 10:07 AM 10:07