Ministrul Sanatatii a semnat un foarte important ordin de ultim moment prin care stabileste metodologia prin care vor fi facute investitii majore in spitalele din Romania cu fonduri UE, Alexandru Rafila semnand ordinul cu numarul 2843 prin care stabileste cum vor fi folositi banii care sunt alocati de Uniunea Europeana.
Ministrul Sanataiti descrie mai jos starea in care se afla sistemul medical din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca se bazeaza pe infrastructura invechita, si nu doar atat, Alexandru Rafila parand sa incerce sa modernizeze sistemul medical din Romania cu banii UE, ceea ce este o veste excelenta pentru romani.
“Sectorul spitalicesc din România se confruntă cu multiple probleme pornind de la o organizare complicată și disfuncțională, o arhitectură care nu se adaptează cerințelor actuale, la costuri mari, care au o eficiență redusă, la lipsa unui management profesional, la inexistența unor mecanisme de control al calității, la penuria și distribuirea inechitabilă a resurselor umane.
Sectorul spitalicesc din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50 – 60 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită de realitățile de astăzi. Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua de spitale este fragmentarea – spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăți în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților. Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România.
Există, de asemenea, diferențe privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socioeconomic scăzut au acces redus la îngrijire medicală (State of Health 2019 – OECD). În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistență medicală.
Iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale țării, respectiv între mediul rural și cel urban. Dotarea cu echipamente necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate și, deseori, distribuția teritorială și utilizarea echipamentelor medicale în unitățile publice nu răspund profilului stării de sănătate local și nici nevoilor de sănătate ale populației.
Prin acest tip de investiții se urmăresc cu predilecție o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, precum și o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente.”