Ministrul Educatiei confirma in mod oficial o foarte importanta hotarare de ultim moment care vizeaza multe scoli din toata Romania, iar asta pentru ca in anul 2023 inca se fac investitii pentru a se amenaja grupuri sanitare in unitatile de invatamant, 14.6 milioane de LEI fiind alocati in acest scop acum.
Ministrul Educatiei spune ca acesti bani sunt alocati separat de cei pe care autoritatile locale i-au alocat deja in acest scop, separat Ligia Deca vorbind despre inceputul reformelor din sistemul de invatamant, ele avand menirea de a imbunatati radical calitatea educatiei de care au parte tinerii din tara noastra.
“Astăzi, a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care alocăm 14.606 mii de lei pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ! Suma este asigurată din transferuri de la bugetul Ministerului Educației către bugetele locale, astfel: 4.673 mii lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2022.
9.933 mii lei pentru finanțarea unor lucrări noi de amenajare a unor grupuri sanitare conforme în unitățile de învățământ preuniversitar. Precizăm că sumele repartizate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, iar procedura privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.
Totodată, Ministerul Educației a transmis o notă de informare cu privire la alocarea acestor sume pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare către toate cele 159 de unități de învățământ beneficiare ale acestor investiții prin Hotărârea de Guvern, precum și către autoritățile publice locale care le au în administrare.
Ne aflăm într-un moment nu doar de început de an școlar, ci într-un moment care marchează începutul reformelor în sistemul de învățământ, odată cu intrarea în vigoare a noilor legi ale educației. Pentru mine, prioritățile învățământului rămân aceleași, indiferent de momentul în care discutăm: o școală performantă, incluzivă, sigură și echitabilă. O școală în care niciun copil să nu rămână în urmă.
În același timp, cred că trebuie să facem tot posibilul ca meseria de dascăl să fie valorizată. Este una din modalitățile în care vom reda școlii respectul care i se cuvine, ca loc al devenirii copiilor noștri. Despre reforme și priorități, despre ce se va schimba pentru elevi și profesori, într-un interviu amplu pentru revista Tribuna învățământului.”