Ministrul Sanatatii: Anunturile Noi de ULTIMA ORA privind 2 Probleme Majore din Romania

Ministrul Sanatatii Anunturile Noi ULTIMA ORA 2 Probleme Majore Romania

Ministrul Sanatatii transmite 2 anunturi de ultima ora privind 2 probleme foarte serioase cu care se confrunta Romania la ora actuala, iar asta pentru ca a decis sa participe recent la un workshop privind combaterea produselor farmaceutice contrafacute si falsificate care sunt vandute pe piata din Romania acum.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre problema consumului de droguri, Alexandru Rafila afirmand ca e nevoie de mai multe centre pentru tratament in tara noastra, dar si ca e nevoie de mai multe masuri de consiliere pentru cei care sunt dependenti de droguri, mai multe detalii fiind mai jos.

“Ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a deschis astăzi workshop-ul cu tema “Combaterea pieței produselor farmaceutice contrafăcute și falsificate” organizat de Departamentul de Justiția al SUA. În cadrul evenimentului se discută despre metodele de prevenire a comerțului ilegal cu produse farmaceutice contrafăcute precum și diferite aspecte practice ale anchetelor care implică aceste produse.

O atenție deosebită se va acorda și problematicii produselor contrafăcute vândute prin intermediul internetului (dark web). Ministerul Sănătății și-a exprimat dorința de parteneriat cu agențiile specializate din Statele Unite ale Americii pentru ca pacienții din România să nu devină victimele contrafacerii și falsificării medicamantelor.

Problema consumului de droguri afectează și adulții, dar sensibilitatea publică e mult mai mare dacă vorbim de copii, iar soluțiile trebuie să facă parte dintr-un pachet. Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere. Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, cu persoane specializate, dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de mai multe măsuri.

Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau și copilul și familia împreună. Apoi, e nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicației cu droguri. Tratamentul de durată al adicției sunt situației în care lucrurile necesită luni sau chiar ani. În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicției, pentru copii sunt două.

Vrem să dezvoltăm o rețea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa. Sunt și centre private, o să îi invităm pe toți la discuții, pentru ca bunele lor practici să le implementăm și în sectorul public.”