Ministrul Educatiei lanseaza un apel extrem de important la inceput de an 2023 – 2024, el avand impact pentru un numar foarte mare de elevi din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca le cere autoritatilor locale sa gaseasca solutii pentru ca elevii sa nu invete in 3 schimburi in unitatile de invatamant unedva.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce spune legislatia din acest punct de vedere in momentul de fata pentru elevii din Romania, separat vorbind inclusiv despre decontarea transportului pentru elevi intre casa si unitatea de invatamant, cu detalii disponibile chiar acum mai jos pentru cei interesati.
“Legea vorbește într-adevăr despre interzicerea desfășurării procesului educativ în trei schimburi. Numai că, dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, la dispozițiile tranzitorii, o să vedem că ea se aplică începând cu anul școlar 2025 – 2026. Noi am făcut toate eforturile și am solicitat atât inspectoratelor, cât și autorităților publice locale să încerce să identifice soluții.
Pentru o parte dintre aceste unități de învățământ pe care le-ați menționat, deja avem anunțate soluții care vor fi utilizate fie la începutul anului școlar, fie la câteva luni după, fiind în finalizare anumite lucrări care ar asigura alte spații, fie există soluții identificate… sunt în momentul în care aleg una dintre aceste soluții. Deci, pentru unitățile de învățământ care se află în trei schimburi.
Vom face toate eforturile pentru ca, la momentul în care prevederea legală cu interzicerea învățământului în trei schimburi intră în vigoare, să nu mai avem nicio astfel de școală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste școli și a încerca să găsim formule alternative. Fac apel, pe această cale, către toate primăriile care, împreună cu inspectoratele.
Trebuie să găsească o soluție în aceste cazuri, să facem împreună eforturi să nu mai avem astfel de situații, pentru că afectează calitatea actului educațional un proces în trei schimburi şi, de asemenea, fac apel către familiile elevilor să accepte soluțiile care presupun consorții școlare sau relocarea procesului educațional, pentru că și acolo există o anumită rezistență.
În cazul elevilor care încep un nou ciclu de învățământ, pentru cei care se înscriu la clasa pregătitoare, de exemplu. Hotărârea de Guvern pe care am adoptat-o astăzi prevede soluții pentru toate cazurile de acest tip. În cazul în care este un operator privat, părinții spun ce operator va fi utilizat și între ce localități, școala centralizează, transmite către inspectorat.”