X

Ministrul Educatiei: Mesajele de ULTIM MOMENT pentru Elevii din Romania, ce Transmite Oficial

Ministrul Educatiei transmite doua mesaje de ultim moment pentru elevii din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor aduce exact ceea ce ar trebui sa stie ei la ora actuala cu privire la activitatile sale, Ligia Deca fiind acum la New York, acolo unde participa la un grup de lucru al ONU.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce este important acest grup de lucru, dar si ceea ce se va discuta in cursul urmatoarelor zile, separat de asta fiind adusa in discutie si hotararea prin care se fac investitii substantiale pentru achizitia de microbuze scolare electrice pentru transportul elevilor romani.

“Astăzi, particip, la New York, la cea de-a patra întâlnire a grupului de lucru, inițiat de Organizația Națiunilor Unite, pentru susținerea profesorilor și carierei didactice. Analizăm în detaliu recomandările pe care le-am formulat până acum împreună. E un proces meticulos, dar foarte important, întrucât ne dorim să înțelegem cât mai bine nevoile profesorilor. Ne dorim să formulăm un mesaj care să inspire reprezentanții guvernelor din toate colțurile lumii.

Intervenția mea a subliniat noutățile privind cariera didactică din Legea învățământului preuniversitar 198/2023. Am pledat pentru creșterea statutului profesorilor, inclusiv al celor din educația timpurie, asigurarea unor salarii competitive și a unor condiții de muncă necesare pentru a atrage cei mai buni absolvenți. De asemenea, am evidențiat necesitatea unei pregătiri temeinice a cadrelor didactice, suplimentarea personalului administrativ din școli şi eliberarea cadrelor didactice de sarcini administrative în exces.

Mi-a rămas în minte apelul doamnei Amina Mohammed, Secretar General Adjunct al Națiunilor Unite pentru profesionalizarea carierei didactice. Cred că e important să identificăm și susținem profesorii care îmbină o atitudine pozitivă la clasă cu o bună cunoaștere a disciplinei pe care o predau și cu măiestria pedagogică. Ei pot să devină motorul profesionalizării.

Aș vrea să reamintesc că prezența României în acest grup de nivel înalt vine în continuarea panelului „Teachers, teaching and the teaching profession” pe care Preşedintele României l-a co-prezidat în septembrie 2022, în cadrul Summitului privind transformarea educației, organizat în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Mulțumesc echipei Misiunii Permanente a României pe lângă Națiunile Unite pentru susținerea participării României la această întâlnire a grupului de lucru.

Am semnat, astăzi, la Palatul Victoria contractele de finanțare pentru achiziția de microbuze electrice pentru elevi. Pe scurt, în PNRR au fost estimate 3.200 de microbuze, ale căror costuri au fost raportate la prețul microbuzelor cu 8+1 locuri, pentru 70.000 de elevi beneficiari. Valoare investiției din PNRR este de 200 de milioane de euro.”

This post was last modified on sept. 15, 2023, 9:02 AM 09:02

Disqus Comments Loading...