X

Ministrul Sanatatii: Explicatii pentru Ordonanta de URGENTA Necesara pentru Toata Romania

Ministrul Sanatatii ofera o serie de explicatii foarte importante cu privire la o ordonanta de urgenta necesara pentru toata Romania la ora actuala, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adus faptul ca o serie de investitii extrem de importante trebuie facute pentru imbunatatirea sistemului sanitar acum.

Ministrul Sanatatii vrea sa adopte aceasta ordonanta de urgenta pentru a se asigura standarde mult mai bune pentru calitatea serviciilor medicale care sunt oferite romanilor, iar asta pentru ca este nevoie de mai multa implicare pentru ca oamenii sa se poata bucura de o calitate mai ridicata pentru ele in tara.

“Necesitatea emiterii proiectului de act normativ este determinată, în principal, de următoarele elemente obiective a căror reglementare nu poate fi amânată: Dreptul persoanei la ocrotirea sănătății este un drept fundamental garantat și ocrotit prin prevederile art. 34 alin. (1) din Constituția României. În mod corelativ, prevederile art. 34 alin. (2) din Constituția României instituie obligația statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății.

Si a igienei publice, astfel încât dreptul persoanei la ocrotirea sănătății și accesul la servicii medicale să fie asigurate în mod corespunzător. Pe lângă componenta de resurse umane, componenta financiară reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale unui sistem sanitar performant. Comparativ cu perioada 1.01 – 30.06.2019, în anul 2023 au crescut semnificativ costurile pentru încalzit, iluminat și forță motrică.

Din analiza Ministerului Sănătății, la nivel național se înregistrază o creștere medie cu 119.07% încălzit și iluminat, respectiv 22.69% pentru apă, canal și salubritate. Comparativ cu anul 2019, prețul unitar al medicamentelor utilizate constant în tratamentul pacienților internați în unitățile sanitare a crescut semnificativ, înregistrându-se creșteri și de peste 500% pentru anumite produse medicale.

Acest lucru a dus invariabil la epuizarea stocurilor în mod constant și la grave carențe în managementul pacientului. De asemenea, menționăm că unitățile sanitare se află în imposibilitatea de a asigura un stoc de calamitate pentru medicamentele de maximă urgență. Prezentăm în tabelul de mai jos câteva exemple semnificative. Menționăm că această situație afectează în principal spitalele clinice din marile centre universitare

Care asigură îngrijirea cazurilor complexe, grave, trimise din celelalte zone ale țării, cazuri ale căror costuri cu îngrijirile exced cu mult decontările făcute de CNAS se în sistemul DRG. Spitalele mai mici reușesc mult mai ușor să asigure managementul financiar, odată pentru că în aceste spitale cazurile internate sunt mai ușoare, mai simple, cu costuri predictibile, ce se încadrează în decontările de la CNAS și de asemenea pentru că atunci când cazurile se complică, sunt trimise la spitalele clinice universitare.”

This post was last modified on sept. 15, 2023, 1:44 PM 13:44

Disqus Comments Loading...