Mircea Fechet: Proiectul de ULTIMA ORA pentru Gestionarea Deseurilor in Toata Romania

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat in mod oficial adoptarea de catre Guvernul Romaniei a celui mai mare proiect pentru administrarea deseurilor de catre Romania, unul care are menirea de a implementa un sistem similar celui care exista deja in multe alte tari europene, acolo unde a avut succes.

Mircea Fechet explica mai jos cum anume ar trebui sa fie puse in aplicare noile prevederi la care ministerul Mediului a lucrat pana in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre decizii foarte importante care au menirea de a reduce problema majora a gestionarii deseurilor, cu care se confrunta Romania acum.

“Mă voi referi în cele ce urmează la implementarea celui mai mare proiect privind gestionarea ca afară, dacă vreți, a deșeurilor din România, respectiv sistemul garanție-returnare. Avem această discuție ca urmare a solicitării companiei Returo, administratorul sistemului garanție-returnare, de a amâna lansarea acestui sistem de la 30 noiembrie anul acesta, când era stabilită, în anul viitor.

Poziția mea pe acest subiect este una clară și foarte fermă și mă bucur că am putut să iau această decizie împreună cu primul ministru, împreună cu ceilalți miniștri pe care i-am consultat, respectiv faptul că termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanție-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o țară nu se poate construi din amânări.

Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. Data inițială a sistemului era 1 ianuarie 2021, acest termen a fost amânat la 1 octombrie 2022, apoi a fost amânat la 30 noiembrie 2023 și, iată, suntem astăzi cu o nouă solicitare de amânare în față. Eu consider că Guvernul României a dat dovadă de flexibilitate, a dat dovadă de înțelegere, însă nu putem perpetua acest model al amânării.

Pentru că vorbim despre sistemul care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Argumentele Ministerului Mediului și argumentele mele de a nu da curs acestei solicitări de amânare se bazează pe respectul pentru lege și pe respectul pentru populația care așteaptă implementarea sistemului garanție-returnare. Trebuie să știm că România, din păcate, ocupă încă ultimul loc în Europa la capitolul reciclare.

Iar sistemul garanție-returnare este acel sistem care atinge, în anumite țări, precum Germania, performanțe care depășesc 96, 97, 98% din ambalajele de băuturi, în funcție de fracția colectată. Cu alte cuvinte, acest sistem, spre deosebire de România, unde, astăzi, din 10 PET-uri, nouă le ducem în cel mai bun caz la groapa de gunoi și doar unu ajunge în instalația de reciclare, poate inversa acest procent.”