Ministrul Educatiei vorbeste despre 2 actiuni de ultima ora, care sunt aduse in atentia elevilor si profesorilor din Romania, iar asta pentru ca toti trebuie sa stie ceea ce se intampla la ora actuala cand vine vorba despre evaluarea si realizarea de continut digital, Ligia Deca punand in consultare publica un ghid de solicitant in acest sens.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre educatia timpurie a copiilor din Romania, iar asta deoarece vrea sa sprijine aceasta parte a evolutiei copiilor, totul pentru ca vrea sa imbunatateasca experienta de care au parte copiii care urmeaza cursurile acestor unitati de invatamant acum.
“Am lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul „Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital”. Platforma dezvoltată în cadrul apelului va fi disponibilă tuturor elevilor și cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar și va putea fi utilizată pentru toate tipurile de evaluări. Observațiile și recomandările referitoare la ghidul publicat pot fi trimise în perioada 19 septembrie 2023 – 02 octombrie 2023.
Sunt alături de comunitatea școlară implicată în educația timpurie și cred că avem nevoie să privim educarea copiilor la vârste mici ca pe o etapă esențială în dezvoltarea lor, implicit în parcursul educațional. A fost o bucurie să pot transmite acest mesaj, astăzi, la consfătuirea națională a inspectorilor cu atribuții în gestionarea învățământului preșcolar și antepreșcolar.
Avem nevoie să creștem participarea copiilor în creșe și grădinițe și să îmbunătățim calitatea educației timpurii. Activitățile de învățare eficiente, remedierea timpurie a eventualelor întârzieri în dezvoltare, valorificarea, în familie, a activităților din creșe și grădinițe, toate acestea înseamnă plusvaloare în parcursul copiilor noștri. Știu cât de important este personalul de îngrijire din creșe și grădinițe și că investiția în formarea celor ce lucrează cu copiii este esențială.
Voi face tot ce pot pentru asigurarea resursei umane care să permită ca grădinițele și creșele să fie ceea ce copiii noștri au nevoie să fie – un mediu care să le asigure o dezvoltare armonioasă. În ultimii doi ani școlari au avut loc schimbări importante în educația timpurie, iar reformele continuă, odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Contez pe colaborarea și profesionalismul tuturor inspectorilor școlari în aplicarea legislației primare și în elaborarea legislației secundare și am încredere în colaborarea cu autoritățile locale. Mulțumesc celor care, zi de zi, fac din creșe și grădinițe un mediu al dezvoltării copiilor noștri!”