X

Ministrul Educatiei: Anunturi Oficiale de ULTIMA MOMENT, ce ADuce in Atentia Elevilor Romani

Ministrul Educatiei a decis sa aduca in mod oficial in atentia elevilor din toata Romania o serie de anunturi oficiale cu actiuni pe care le-a derulat in perioada recenta, ele vizand prezenta pe care a avut-o in Zaragoza, in cadrul unei reuniuni informale a ministrilor educatiei si tineretului din orasul spaniol.

Ministrul Educatiei vorbeste despre subiectele de discutie care au fost abordate acolo impreuna cu omologii sai, ele vizand imbunatatirea procesului educational de care au parte elevii din toata Europa, masurile discutate putand fi implementate intr-un viitor nu foarte indepartat inclusiv in Romania, daca se va dori acest lucru.

“Ministrul Educației, Doamna Ligia Deca, a participat, în perioada 18-19 septembrie 2023, la Reuniunea informală a miniștrilor educației și tineretului, desfășurată în Zaragoza, Spania. În cadrul reuniunii, au avut loc două sesiuni de lucru, una dedicată miniștrilor pentru învățământ superior, cealaltă dedicată miniștrilor educației. Prima sesiune de lucru a avut tema „Stimularea tranzițiilor, experiențe de succes și finalizarea învățământului superior pentru studenții defavorizați”.

România a prezentat o serie de politici apreciate în cadrul dezbaterii, precum Programul național de reducere a abandonului universitar (PNRAU), programele și practicile de reînmatriculare și reintegrare a studenților, de tipul „A doua șansă”, sau programele de susținere a studenților provenind din familii cu un nivel scăzut de educație, de tipul „Primul student din familie”.

A doua sesiune de lucru a fost centrată pe întrebarea „Cum poate educația să promoveze cetățenia democratică și valorile noastre comune în UE?”. A fost prezentat rolul elevilor şi al studenților în luarea deciziilor, ca instrument de formare a competențelor democratice. De asemenea, Ministrul Educației, Doamna Ligia Deca, a menționat faptul că planurile-cadru din România includ o serie de discipline.

Pe care elevii din România le pot studia și prin care sunt promovate cetățenia democratică și valorile comune europene. România este implicată și în activitatea grupului de lucru al BFUG privind valorile fundamentale în Spațiul European al Învățământului Superior. În marja reuniunii, a avut loc și o întâlnire bilaterală româno-bulgară, între Ministrul Educației din România și Doamna Secretar de Stat Natalia Miteva. Principala temă de discuție a fost schimbul de bune practici privind dezvoltarea educației în domeniile STIM (științe exacte, inginerie, matematică).

Legile educației „România Educată” prevăd înființarea Programului național dedicat acestora (PN-STIM), program care va sprijini instituțiile de învățământ superior, printre altele, în realizarea și dezvoltarea de laboratoare, programe de mobilitate, atragerea și formarea cadrelor didactice și crearea de platforme de colaborare cu angajatorii.”

This post was last modified on sept. 20, 2023, 8:47 AM 08:47

Disqus Comments Loading...