Ministrul Energiei a anuntat o serie de decizii foarte importante pentru romani, ele fiind confirmate in mod oficial in momentul de fata, iar asta pentru ca in imediata noastra atentie ni se aduce faptul ca s-a repornit activitatea la peste 50% a Azomures pentru productia de ingrasaminte romanesti pentru fermele din tara noastra.
Ministrul Energiei vorbeste deasemenea in mod oficial si despre vizita pe care a facut-o la Iernut, acolo unde compania Romgaz construieste o centrala pe gaze pentru romani, acest proiect fiind unul gandit pentru a folosi surse clasice de energie, fiind si primul care se realizeaza in acea regiune a Romaniei dupa anul 1990.
“Astăzi am fost în vizită de lucru la Mureș, la invitația prefectului Ciprian Dobre. Am avut două obiective, ambele îndeplinite. Azomureș a anunțat azi repornirea activității la peste 50%, după o pauză îndelungată în pandemie și criza energetică. E o veste bună pentru Mureș și pentru toți fermierii români, care merită îngrășăminte de calitate românești. Așteptăm ca în prima parte a anului viitor acest mare combinat să ajungă la 100%.
Totodată, am vizitat șantierul de la Iernut, unde compania națională Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice. Mă bucur că am reușit să deblocăm acest proiect extrem de important atât pentru companie, pentru minister, ca acționar majoritar al Romgaz, dar și pentru țară. Este primul proiect din surse clasice de energie început după 1990 ce se realizează în partea de vest a României.
Felicit echipa de conducere Romgaz, cu mulțumiri speciale pentru Răzvan Popescu, directorul general! Am promis că noua centrală se va finaliza până la sfârșitul anului viitor și suntem aici ca să vedem cum decurg lucrările. Sunt încântat să constat că lucrările au un ritm satisfăcător. Finalizarea noului obiectiv energetic este importantă atât pentru siguranța în aprovizionare a consumatorilor casnici și industriali.
Cât și pentru securitatea energetică a țării, dar și a regiunii. Să nu uităm că trebuie să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut! România și Romgaz sunt și pot să devină furnizori și mai importanți de securitate, atât în ceea ce privește energia electrică, dar și în ceea ce privește gazele naturale. Romgaz, prin filiala Depogaz Ploiești, a înmagazinat deja, pentru iarna care vine, 2,715 miliarde metri cubi de gaz.
În total, cele două companii, Depogaz Ploiești și Depomureș Tg. Mureș, au, împreună, peste 3 miliarde mc de gaze înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2023 – 2024. Ceea ce înseamnă că peste 95% din capacitatea de înmagazinare este utilizată, adică ne-am depășit cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană, de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie.”
This post was last modified on sept. 22, 2023, 11:03 PM 23:03