Ministrul Mediului transmite 2 anunturi foarte importante care vizeaza milioane de romani din intreaga tara, primul dintre ele avand in centru o intalnire pe care a avut-o Mircea Fechet cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, discutandu-se despre combaterea schimbarilor climatice, poluare, dar si protejarea biodiversitatii si a padurilor.
Ministrul Mediului aduce deasemenea in atentia tuturor romanilor conceptele de economie circulara si concurenta, iar asta pentru ca ele ajuta la dezvoltara durabila, el vorbind in cadrul conferintei PRIA Competition and Circular Economy despre ceea ce se poate face in Romania pentru ca aceste concepte sa fie si puse efectiv in practica in viitor.
“O discuție foarte bună astăzi cu E.S. doamna Kathleen Kavalec, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, despre politicile noastre pentru combaterea schimbărilor climatice, a poluării, despre protejarea biodiversității și a pădurilor, dar și despre progresele pe care le facem pentru gestionarea deșeurilor.
Concurența și economia circulară sunt două concepte cruciale pentru dezvoltarea durabilă și m-am bucurat să discut despre acestea, astăzi, în cadrul conferinței PRIA Competition and Circular Economy, primul eveniment de acest gen organizat în România.
Nimic nu poate fi mai devastator pentru economie decât o problemă legată de concurență. Este esențial să gestionăm cu precauție Sistemul Garanție – Returnare, care, având acces la informații sensibile, poate genera potențiale probleme concurențiale.
În această ecuație, niciun producător de băuturi sau oricare alt producător care introduce pe piață ambalaje nu ar trebui să fie afectat din acest punct de vedere, iar autorizația de mediu reprezintă un instrument esențial pentru controlul practicilor neconforme. De asemenea, este imperativ să avem claritate asupra terminologiilor și practicilor din domeniul reciclării. Trebuie să știm exact ce înseamnă reciclare și tratare în România, cu ce echipamente se realizează și care sunt procedurile corecte.
Riscul este ca, fără o reglementare strictă, să avem “reciclatori” ce folosesc metode neconforme – ca de exemplu cei care pretind a recicla echipamente electrice doar cu un angajat cu două șurubelnițe sau cei care se autointitulează reciclatori de hârtie și, în realitate, produc compost.”