Ministrul Energiei anunta in mod oficial un proiect energetic foarte important pentru toata Romania, unul care are menirea de a asigura tarii noastre necesarul de energie pentru a oferi independenta energetica de care tara are nevoie in plin razboi intre Ucraina si Rusia, obiectiv stabilit inca de la debutul agresiunii de la granita tarii noastre.
Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre proiectul strategiic Interconector de Inalta Tensiune in Curent Continuu, pe care l-a discutat inclusiv cu partenerii din afara Romaniei, care ar trebui sa ofere atat finantari, cat si sprijin tehnologic pentru realizarea sa, acesta fiind unul dintre proiectele cele mai importante realizate de catre tara noastra.
“Suntem obligați să accelerăm cel mai important proiect energetic pentru următorii ani, proiectul strategic Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC), de la Marea Neagră la granița de vest. Am continuat ieri și astăzi seria întâlnirilor cu reprezentanții companiilor Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor și E-Infra, cărora le mulțumesc pentru parteneriatul activ și onest.
În timpul întâlnirilor din aceste zile, grupul de lucru a prezentat progresul semnificativ realizat și pașii concreți ce vor fi făcuți în perioada imediat următoare pentru implementarea cu succes a proiectului. Calendarul de implementare continuă cu încheierea unui acord de cooperare între părți în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar.
Este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani, având în vedere obiectivul pe care mi l-am asumat: România, pilon de dezvoltare și securitate energetică pentru întreaga regiune. Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea rețelei de transport a energiei electrice a României și va asigura evacuarea cantităților semnificative de energie electrică.
Ce vor fi generate în urma finalizării investițiilor strategice ale României în Unitățile 3 și 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum și în proiectele eoliene offshore și onshore din zona Dobrogea. În plan internațional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie și creșterea securității alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susținând creșterea posibilităților de export a energiei electrice către țările vecine.”