X

Ministrul Educatiei: Declaratia de ULTIMA ORA si Ordinul Important pentru Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei a facut in mod oficial o declaratie de ultima ora pentru profesorii din toata Romania, iar asta pentru ca vorbeste despre majorarile salariale pe care Guvernul Romaniei le-a promis cadrelor didactice dupa greva care a zguduit Romania inainte de vara, dar nu toate promisiunile au fost indeplinite.

Ministrul Educatiei a semnat deasemenea un ordin important, in baza caruia a fost aprobat calendarul de organizare si desfasurare a examenului national pentru definitivare in invatamantul preuniversitar in anul scolar 2023 – 2024, iar mai jos aveti toate detaliile cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample oficial.

“Deci avem în primul rând o creștere salarială care a intrat deja în vigoare, cea de la 1 iunie deja a intrat în vigoare. Vorbim de creșteri salariale numai în acest an, de peste 25% pentru cadrele didactice, peste 30% pentru didactice auxiliare. De asemenea, există legiferat în ordonanță de urgență, una, angajament al coaliției, care spune că de la 1 ianuarie se va primi o majorare de 50%.

Din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare, grila care ar trebui să plece de la salariul debutantului egal cu salariul mediu pe economie. Având în vedere că este un act normativ în vigoare și că a fost o un angajament al coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla, ca în orice stat de drept. Însă ceea ce vă pot promite este că noi, la Ministerul Educației, ne vom lupta ca acest lucru să se întâmple prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.

Având în vedere: prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.434/2020, cu modificările și completările ulterioare; Referatul de aprobare nr. 2.931/DGMRURS din 14.09.2023 la proiectul de ordin privind aprobarea Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar.

In anul școlar 2023-2024, în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021, ministrul educației emite prezentul ordin. Se aprobă Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2023-2024, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Comisia națională de examen poate decide, în funcție de numărul candidaților înscriși în sesiunea 2024, afișarea rezultatelor inițiale, înregistrarea și soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale la alte date decât cele menționate în calendar. Direcția generală management resurse umane și rețea școlară și inspectoratele școlare duc la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.”

This post was last modified on sept. 28, 2023, 2:28 PM 14:28

Disqus Comments Loading...