X

Ministrul Muncii: Decizia de ULTIMA ORA a Guvernului pentru Milioane de Romani!

Ministrul Muncii anunta in mod oficial o decizie foarte importanta a guvernului pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece o noua Hotarare de Guvern a fost adoptata pentru cresterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de LEi, iar aproape 2 milioane de persoane vor fi vizate de aceasta modificare legislativa.

Ministrul Muncii vorbeste mai jos inclusiv despre impactul pe care aceasta modificare mare il va avea pentru mediul economic din Romania in cursul urmatoarelor luni, separat fiind deasemenea vorba despre o intalnire cu o delegatie a Bancii Mondiale, care a venit in Romania pentru a discuta despre reforma salarizarii din tara noastra.

“Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a primit delegația Băncii Mondiale, discuțiile tehnice au vizat legislația privind pensiile și salariile. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit astăzi cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de către Fabian Seiderer, vicepreședinte pentru Europa, și de Anna Akhalkatsi – director pentru România.

Discuțiile au vizat cu precădere evoluția reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar și modificările legislative în domeniul pensiilor publice. „Principala mea preocupare în acest sens este aceea de echitate în ceea ce privește salarizarea în sectorul public. Lucrăm foarte bine la nivel tehnic cu Banca Mondială și ne dorim să avem o lege corectă a salarizării din care toate categoriile profesionale să aibă de câștigat.

În paralel, continuăm dezbaterile publice cu partenerii sociali, astfel încât reforma sistemului de salarizare să fie transparentă, solidă și sustenabilă”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 3.300 lei lunar începând cu 1 octombrie 2023. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent. Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum. Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați. Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale.”

This post was last modified on sept. 29, 2023, 12:06 AM 00:06

Disqus Comments Loading...