Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o hotarare de ultima ora pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca procedura pentru constructia unui nou sediu pentru Banca de Multitesut si Celule, inclusiv Agentia Nationala de Transplant, o masura asteptata de foarte multa vreme.
Ministrul Sanatatii explica mai jos mai multe despre ceea ce se intampla in aceasta situatie, iar asta pentru ca vorbim despre o investitie majora pentru tara noastra, una de care era nevoie de foarte multa vreme, dar care vine abia acum, si dupa o foarte lunga perioada de asteptare, din pacate.
“Veste bună pentru pacienții care au nevoie de transplant: Ministerul Sănătății inițiază procedurile pentru construcția unui nou sediu pentru Banca de Multițesut și Celule și pentru Agenția Națională de Transplant. Ministerul Sănătății a inițiat un Memorandum pentru construcția unui nou sediu dedicat Băncii de Multițesut și Celule și Agenției Naționale pentru Transplant.
570 de milioane de euro sunt disponibile din fonduri europene pentru finanțarea investițiilor din domeniile oncologie și transplant. ”Cu un sentiment de datorie față de pacienții care găsesc în transplant singura șansă la viață, echipa Ministerului Sănătății inițiază primul pas dintr-o procedură care se va finaliza cu construcția unui sediu nou atât pentru Banca Multițesut și Celule dar și pentru Agenția Națională pentru Transplant”, precizează ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
România are alocate astăzi fonduri nerambursabile suficiente din programe externe, pentru a iniția și finaliza investiția. ”Noi am identificat și sursa de finanțare și propunem ca acest centru avansat dedicat al transplantului în România să fie construit în proximitatea Institutului Clinic Fundeni. Avem 570 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanțare.
Pe care putem să-i utilizăm inclusiv pentru această construcție importantă”, a specificat secretarul de stat Alexandru Rogobete. România nu se află într-o situație bună în ceea ce privește utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane. Țara noastră ar putea fi într-o situație de infringement pentru faptul că nu a avansat dezvoltarea sistemului în acest sector.
În textul memorandumului, inițiatorii specifică faptul că băncile de țesuturi funcționează astăzi în cadrul unităților spitalicești și sunt dotate cu o bază tehnică învechită, inclusiv la Fundeni. În state precum Franța, Italia sau Spania, Agenția Națională pentru Transplant funcționează în aceeași clădire cu Banca Națională Mutițesut. Acest exemplu vor să îl aplice specialiștii din Ministerul Sănătății și în România.”
This post was last modified on sept. 29, 2023, 7:09 PM 19:09