X

Ministrul Mediului: Anuntul de ULTIMA ORA privind Gestionarea Deseurilor din Romania

Ministrul Mediului aduce in atentia romanilor din intreaga tara un anunt de ultima ora cu privire la gestionarea deseurilor din Romania, iar asta deoarece Mircea Fechet pune in atentia noastra ceea ce se intampla la Bacau, acolo unde a vizitat groapa de gunoi a orasului, pentru a vedea cum sunt procesate deseurile localitatii.

Ministrul Mediului vorbeste inclusiv despre importanta gestionarii eficiente a acestor tipuri de deseuri, iar asta pentru ca este necesara o strategie integrata care sa permita o foarte buna administrare si distrugere a deseurilor, in paralel cu o colectare selectiva a acestora, inainte ca ele sa fie trimise catre gropile de gunoi ale localitatilor.

“Gestionarea eficientă a deșeurilor din întreaga țară rămâne una dintre prioritățile mele ca ministru al Mediului. Astăzi, la groapa de gunoi care deservește Municipiul Bacău, am avut oportunitatea să văd în detaliu ce se întâmplă cu deșeurile municipale. Din nefericire, am observat că multe resurse valoroase ajung în groapa de gunoi, în loc să fie reciclate.

Mi-au fost alături în această acțiune care se întâmplă în mod curent și foștii mei colegi de la ADIS Bacău, dar și reprezentați ai departamentului de Ingineria Mediului din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău. În mod normal, în această încărcătură ar fi trebuit să existe doar deșeurile nereciclabile, care merg către depozitare.

Plasticul, metalul, sticla, hârtia sau cartonul, pentru care există obligația de colectare separată la sursă, nu ar avea ce să caute în acest transport. Din păcate, însă, rezultatele au fost următoarele: am găsit cantități însemnate de deșeuri reciclabile care ar fi ajuns la depozitele și așa prea pline. Și asta se întâmplă zilnic, în toată țara! Ce soluții avem pentru a nu mai irosi resurse importante, dar și pentru a ușura munca angajaților de la stațiile de sortare? Implementarea Sistemului de Garanție Returnare.

Atunci când SGR va porni, la 30 noiembrie 2023, toate aceste deșeuri din ambalaje vor purta o garanție de 50 de bani, iar interesul consumatorilor va fi să recupereze această garanție prin predarea ambalajelor la orice magazin. Nu cred că românii vor continua cu practicile actuale după implementarea SGR, pentru că asta ar însemna să arunce efectiv banii la gunoi.

Sunt convins că sistemul va fi un adevărat succes, atât timp cât va exista o implicare din partea întregii societăți. În comuna Răcăciuni din Bacău, am mers împreună cu echipa de salubritate din casă în casă, pentru a observa modul în care comunitatea gestionează colectarea separată a deșeurilor.”

This post was last modified on oct. 2, 2023, 12:19 AM 00:19

Disqus Comments Loading...