Romania trebuie sa puna in aplicare o serie de actiuni foarte importante, care sunt necesare pentru aderarea la Spatiul Schengen in cursul anului 2023, insa ele trebuie sa fie coordonate cu cele ale Bulgariei, pentru ca ambele tari sa poata deveni parte a acestui spatiu impreuna, asa cum s-a intamplat si in cazul aderarii la Uniunea Europeana.
Romania a inceput de ceva vreme sa fie mult mai ferma in ceea ce priveste felul in care vrea sa “forteze mana” Austriei pentru a-i facilita aderarea la Schengen cat mai rapid, dar lucrand impreuna cu Bulgaria, sansele de aderare sunt mai mari pentru ambele tari, chiar daca Olanda nu are o problema cu aderarea tarii noastre.
Romania are nevoie si de ajutorul altor state europene pentru ca aderarea la Spatiul Schengen sa devina o realitate mai devreme, nu mai tarziu, insa chiar si asa, Austria refuza sa permita acest lucru, dar poate ca presiunea pe care Guvernul de la Bucuresti incepe sa o exercite va da roade, doar ca nimeni nu stie exact cand in 2023 sau 2024.
“Problema este în Ţările de Jos şi Austria, pentru că admiterea noastră în Schengen este blocată în luptele lor interne de partid. România trebuie atrasă de partea Bulgariei. Nu ne putem permite ca România să aibă acţiuni diferite de cele ale Bulgariei. Trebuie să intrăm împreună, aşa cum am intrat în Uniunea Europeană.
Se poate vedea acolo că, în unele cazuri, pentru un camion durează 16 ore să treacă de la Ruse la Giurgiu. Mediul de afaceri din Bulgaria înţelege perfect ce pierderi suferă şi modul în care cetăţeanul bulgar este plasat într-o situaţie de cetăţean european de calitatea a doua.”