X

DSU Romania: Anuntul Oficial Privind Exercitiul National Valahia 2023 Derulat in Romania

DSU Romania vorbeste mai jos despre cea de-a doua zi in care s-a derulat exercitiul national Valahia 2023 in Romania, iar asta pentru ca vorbim despre planuri si proceduri de raspuns la urgente nucleare in cadrul Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, conform informarii de mai jos.

DSU Romania detaliaza ceea ce a fost realizat in cadrul acestui exercitiu important, desfasurat in Romania in cursul zilelor trecute, iar asta pentru ca vorbim despre masuri menite sa pregateasca fortele de interventie pentru situatii critice precum cele descrise mai jos.

În a doua zi a exercițiului național „Valahia 2023”, care urmărește verificarea și confirmarea integrării planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică, conform scenariului, la nivelul UAT Fetești au fost operaționalizate Punctul Operativ Avansat și Baza de Operații.

Astfel, peste 250 de pompieri din 18 județe și din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență au fost angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică.

Totodată, la baza de operații Fetești au ajuns și 9 echipe internaționale ( 61 forțe de intervenție și 13 mijloace tehnice), urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Echipele internaționale vor primi misiuni de monitorizare.

Conform scenariului, în cea de-a doua zi a exercițiului au continuat acțiunile de evacuare a populației, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, respectiv continuarea activităților de cercetare CBRN, decontaminare personal și tehnica aferentă.

La aceste acțiuni a participat și șeful DSU, dr. Raed Arafat care a purtat discuții tehnice cu “jucătorii” implicați în exercițiu, inclusiv cu echipele internaționale venite în sprijin.

Exercițiul este organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).

This post was last modified on oct. 4, 2023, 8:49 PM 20:49

Disqus Comments Loading...