Ministrul Sanatatii le transmite in mod oficial milioanelor de romani din intreaga tara 3 anunturi de ultima ora cu privire la ceea ce se intampla in momentul de fata, iar asta deoarece Alexandru Rafila vorbeste despre numarul cazurilor de Coronavirus inregistrate la nivel national, acesta fiind in scadere.
Ministrul Sanatatii spune deasemena ca reintroducerea obligativitatii de a purta masca de protectie este o simpla speculatie, ca nu va fi eliminata coruptia din Romania prea curand, dar si ca educatia pentru sanatate trebuie sa fie sprijinita, iar numarul elevilor si profesorilor care beneficiaza de ea, ar trebui sa creasca substantial.
“Cred că acum am ajuns în faza în care numărul de cazuri a început să scadă. Numărul de cazuri înregistrate săptămâna trecută față de situația de acum două săptămâni este mai mic cu 12%. În săptămâna 18-24 septembrie am avut 14.800 de cazuri, în această săptămană care tocmai s-a încheiat am avut 13.100. E clar că am intrat pe trendul descrescător.
Reintroducerea obligativitatii de a purta masca de protectie este o speculaţie. Nu am discutat niciodată despre restricţii. Indicaţia de utilizare a măştii a fost pentru persoanele care au viroze respiratorii, nu neapărat Covid – când se deplasează în comunitate e un semn de bun simţ să protejezi pe ceilalţi, să nu le dai viroza pe care o ai tu. Era pur şi simplu o recomandare.
Toate aceste speculaţii legate de restricţii mi se par nu numai exagerate, dar şi periculoase, pentru că nu fac altceva decât să creeze tensiune în societate. Lumea nu trebuie să fie panicată legat de restricţii. Nu cred că o să scăpăm vreodată de coruptie în vreun domeniu. Niciodată și nicio țară, dar trebuie s-o reducem, trebuie să fim foarte fermi, foarte drastici în astfel de cazuri.
Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ.
Si doar 5% dintre părinţi îşi trimit copiii la ‘Educaţie pentru sănătate’. Lucrul ăsta nu este deloc în regulă. Vedeţi, acum, avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme.”
This post was last modified on oct. 5, 2023, 12:30 PM 12:30