Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o premiera foarte importanta, care vizeaza elevii si profesorii din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca aduce in atentia oamenilor din intreaga tara recomandarile Grupului de lucru la nivel inalt pentru profesie didactica a Secretariatului General ONU, ele fiind extrem de importante pentru invatamantul romanesc.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ceea ce ar trebui sa stie romanii cu privire la modurile in care calitatea actului educational ar putea fi imbunatatita multumita acestor recomandari, iar separat ne aduce in atentie campania pentru prevenirea faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.
“Am prezentat astăzi, în premieră, recomandările Grupului de lucru la nivel înalt pentru profesia didactică al Secretarului General ONU, din care am onoarea să fac parte. Ceremonia de astăzi a marcat începutul manifestărilor organizate de UNESCO, cu ocazia zilei de 5 octombrie, când sărbătorim profesorii din toată lumea. Cadrele didactice au misiunea importantă de a facilita formarea competențelor de care copiii au nevoie.
Pentru a se dezvolta armonios și de a adapta procesul de predare-învățare, astfel încât să răspundă nevoilor fiecăruia. Pentru aceasta, este important ca profesorii să se simtă valorizați și respectați, inclusiv sub aspect financiar. Avem nevoie de un nou contract social pentru ca educația și educatorii să își poată îndeplini misiunea esențială.
Deficitul global de profesori pentru a atinge obiectivele educaționale asumate de statele membre ONU este de 44 de milioane de profesioniști în educație, din care 4,8 milioane de profesori în Europa și America de Nord. Recomandările vor fi publicate în curând și vor ghida eforturile ONU în domeniul educației. De asemenea, vor fi comunicate guvernelor, sindicatelor personalului din învățământ, universităților.
Instituțiilor financiare internaționale și altor actori, cu scopul susținerii carierei didactice la nivel global. Angajamentul la nivelul Secretarului General ONU ne onorează, fiind și o consecință a rezultatelor Summitului Transformării Educației desfășurat anul trecut, eveniment la care Președintele României a co-prezidat secțiunea tematică dedicată viitorului carierei didactice.
La nivelul Ministerului Educației și Ministerului Afacerilor Interne, se derulează Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, cu scopul de a crește gradul de siguranță a elevilor și a personalului didactic și de a preveni delincvența juvenilă în incinta și în zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar. Activitățile din cadrul campaniei s-au derulat la nivel național, în perioada 24 aprilie – 12 iunie 2023, atât în mediul urban, cât și rural.”