X

MInistrul Sanatatii: Decizia Majora de ULTIM MOMENT, Masuri pentru Romani in Toate Spitalele

Ministrul Sanatatii a confirmat o decizie majora de ultim moment pentru toate spitalele din Romania, iar asta deoarece Alexandru Rafila confirma ceea ce a fost discutat cu reprezentantii sectiilor ATI din spitalele Romaniei, iar o serie de investitii importante ar urma sa fie facute in urmatorii ani pentru binele oamenilor din tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre initiativele pe care vrea sa le puna in aplicare in perioada urmatoare pentru ca romanii sa se bucure de servicii medicale de calitate, separat de asta discutand si despre o initiativa pentru o monitorizare mai atenta a consumului de droguri si oferirea de ajutor pentru persoanele dependente.

“La inițiativa Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru finanțarea proiectului „Sistem informatic pentru evidența clinică a secțiilor A.T.I. (S.I.E.C – A.T.I.)” . Proiectul de investiții se află în plin proces de implementare și are ca obiectiv digitalizarea celor mai importante 18 spitale de adulți și pediatrie din România prin implementarea unui sistem informatic modern de monitorizare.

Documentare, schimb de date medicale în situații de urgență și suport al proceselor aferente activităților de anestezie și terapie intensivă (ATI). Noul sistem informatic va ajuta la distribuirea marilor urgențe medico-chirurgicale (urgențe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.) și controlul direcționării corecte, pe criterii bine stabilite a acestor pacienți către sălile de operație și secțiile ATI și va duce la creșterea calității îngrijirilor medicale și facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate.

Sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă și trasabilă a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI), precum şi a stării bolnavilor îngrijiți în aceste secții, având drept efecte: reducerea semnificativă a numărului de erori, creșterea productivității actului medical și a eficienței personalului medical prin reducerea încărcării cu operații administrative şi birocratice.

980 cadre medicale (180 medici și 800 asistente medicale) din cele 18 spitale vor fi instruite în cadrul proiectului. Personalul medical va fi degrevat de activități administrative (completarea foilor de obsevație și raportări administrative). Situația la nivel național va fi monitorizată de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), aflat în subordinea Ministerului Sănătății. Valoarea totală a proiectului este de peste 134 milioane de lei, din care aprox. 114 milioane de lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

Pe mine cel mai mult mă preocupă situaţia legată de adolescenţi şi de copii, pentru că, în mod evident, riscurile pentru dezvoltarea lor, pentru viaţa lor sunt cele mai mari. Aici sunt două componente foarte importante. Sigur, una este de natură medicală – un consumator de droguri, mai ales dacă este unul care nu face lucrul ăsta ocazional, este o persoană bolnavă.”

This post was last modified on oct. 7, 2023, 12:06 PM 12:06

Disqus Comments Loading...