Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre un ordin de ultima ora, care a fost semnat pentru Romania, iar asta deoarece Ligia Deca ne aduce in atentie faptul ca a fost aprobat cuantumul burselor pentru studentii inmatriculati in programe de studii universitare cu frecventa.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre violenta in scoli, iar asta pentru ca o serie de masuri de urgenta sunt puse in aplicare pentru ca elevii din Romania sa beneficieze de ore cat mai sigure, in contextul in care violenta in scoli este o problema tot mai mare in randul tinerilor, din pacate.
“A fost semnat Ordinul privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023-2024. Precizăm că, pe lângă principalele modificări ce se găsesc în imagine, cuantumul burselor de performanță, bursa de performanță sportivă.
Cum putem gestiona cazurile de violență din școli ? Ce putem face pentru a oferi un mediu sigur pentru toți membrii comunității școlare ? Am creat un pachet de infografice pentru aplicarea „Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar”, care poate fi descărcat depe website.
În aplicarea prevederilor acestei proceduri, personalul școlii trebuie să dea atenție specială următoarelor aspecte: dacă e martorul unei fapte de violență, personalul școlii are obligația să elimine riscurile, să apeleze numărul unic de urgență 112 și să le redea elevilor sentimentul de siguranță fizică și emoțională; în cazul faptelor de violență care constituie infracțiuni, directorul este obligat să sesizeze poliția.
In cazul faptelor de violență gravă asupra minorilor (săvârșite de preșcolari, elevi, personalul școlii) directorul școlii este obligat să sesizeze 119 (DGASP); personalul școlii este obligat să comunice cu părinții, reprezentanții legali despre situația de violență, corelată în absența antepreșcolarului, preșcolarului, elevului, în prezența consilierului și, sau, mediatorului școlar, într-un spațiu care asigură confidențialitatea celor implicați.
Personalul școlii stabilește și aplică măsuri de sprijin pentru victime și autori, respectiv sancțiuni pentru autori. În cazurile de violență a elevilor asupra personalului din școală, dacă există suspiciunea unei infracțiuni, directorul unității de învățământ sesizează Poliția (112). Mulțumim Direcției Siguranță Școlară și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Agenției Naționale Antidrog și societății civile pentru colaborarea și sprijinul acordat în realizarea procedurii!”