Ministrul Energiei vorbeste in mod oficial despre masurile de ultim moment care vizeaza toata Romania, iar asta deoarece Sebastian Burduja aduce in atentia oamenilor ceea ce a fost facut in ultima perioada in materie de actiuni pentru a asigura independenta energetica a Romaniei, dar si viitorul sau.
Minsitrul Energiei ofera mai jos detalii despre multiple intalniri pe care le-a avut in ultima perioada pentru Romania, impreuna cu alte hotarari oficiale care au fost luate, totul in ideea de a le oferi romanilor siguranta faptului ca tara noastra merge intr-o directie buna din punct de vedere al energiei.
“România și Portugalia vor coopera începând de astăzi în domeniul energiei în cadrul unui Grup de Lucru. Tocmai ce am semnat la Lisabona, alături de ministrul Duarte Cordeiro, Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Mediului și al Acțiunii Climatice din Republica Portugheză și Ministerul Energiei din România. Aceasta este o excelentă oportunitate de a face schimb de expertiză și experiențe între cele două state.
Obiectivele noastre sunt similare în ceea ce privește tranziția energetică și am abordat mai multe subiecte de interes comun: proiectele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, inclusiv Tarnița-Lăpuștești; energia eoliană offshore din Marea Neagră și din Oceanul Atlantic; contractele pentru diferență pentru stimularea investițiilor în energie verde și predictibilitatea pieței pe termen lung.
Sunt tot atâtea oportunități concrete de colaborare, pornind de la aceeași înțelegere a momentului pe care îl traversăm și pentru care avem nevoie de energie sigură, accesibilă și verde — în această ordine. Am finalizat proiectul de lege pentru energie eoliană în Marea Neagră. Da, este posibil și accelerăm. Urmează avizarea interministerială și adoptarea de către Parlament până la finalul sesiunii actuale. Marcăm astfel o nouă promisiune îndeplinită.
La nivelul anilor 2030, vom vedea primele centrale eoliene în largul Mării Negre. Primim încă sugestii pentru textul proiectului legislativ. Link în comentarii. Am vizitat proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, Dâmbovjța. Ritmul lucrărilor de pregătire a amplasamentului este remarcabil, iar aici funcționează deja două parcuri solare de 80MW. Energie verde pentru viitor!
Felicit actorii implicați în compania de proiect, RoPower, Nuclearelectrica și NOVA Power & Gas SRL. Urmează atragerea unor noi investitori strategici, care vor putea face posibil primele reactoare modulare, bazate pe tehnologia americană NuScale, în România, în orizontul 2029. Avem toate șansele să fim primii din Europa sau chiar din lume. “
This post was last modified on oct. 11, 2023, 11:53 AM 11:53