Ministrul Sanatatii transmite in mod oficial o serie de atentionari de ultim moment pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbim despre mesaje de la Alexandru Rafila si echipa ministerului sau cu privire la importanta vaccinarii, in special in cazul persoanelor in varsta din Romania.
Ministrul Sanatatii le explica romanilor de ce vaccinarea este o solutie foarte buna pentru a se proteja impotriva diverselor tipuri de boli care pot afecta foarte serios corpul, in special in aceasta perioada in care virozele sunt tot mai dese, astfel ca ni se recomanda sa ne uitam cu atentie la beneficiile lor.
“Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni, dar mai ales seniorilor și persoanelor care fac parte din grupele la risc. Aceștia beneficiază și de compensarea vaccinului gripal. Discută mai multe despre vaccinarea antigripală cu medicul tău de familie. Prin vaccinare, copiii beneficiază de protecție împotriva unor boli grave. De aceea, e mai bine să știi că va fi bine, nu doar să speri.
Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni, pentru a fi protejate în special împotriva formelor grave ale bolii. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 18 ani, precum și persoanele din alte grupe la risc și cei cu vârsta de peste 45 de ani, beneficiază de compensarea acestui vaccin. Discută cu medicul tău de familie despre vaccinarea antigripală.
Vaccinul HPV este recomandat începând cu vârsta de 11 ani, acesta asigurând protecție împotriva infecțiilor cu HPV și a altor boli grave asociate acestei infecții, precum cancerul de col uterin și nu numai. Recomandăm ca orice adolescent să discute cu părinții despre oportunitatea acestei vaccinări. Hepatita B, formele severe de tuberculoză, infecțiile pneumococice invazive, tetanosul, rujeola sunt doar câteva dintre bolile grave care pot fi prevenite la copii prin vaccinare.
Poți afla mai multe detalii referitoare la vaccinurile recomandate copiilor, vârstele recomandate pentru administrarea acestora și nu numai în urma unei discuții cu medicul de familie. Deoarece protecția oferită de unele vaccinuri administrate în copilărie scade în timp, seniorii sunt mai expuși riscului de a contracta anumite boli infecțioase.
Pentru a avea protecție corespunzătoare se recomandă administrarea unor doze de rapel. Aceasta este și situația vaccinului dTpa care oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, dar care necesită administrarea unor doze de rapel la 10 ani. Discută și tu cu medicul tău de familie despre acest vaccin.”