Ministrul Sanatatii a facut o serie de foarte importante afirmatii cu privire la medicii din Romania, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor ceea ce ar trebui sa stie in legatura cu dezincriminarea actului medical, o masura extrem de importanta, in opinia sa, dar realizat in anumite conditii.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre legalizarea canabisului, o masura controversata pentru o tara ca Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o decizie pe care nimeni nu ar trebui sa o treaca in vreun fel cu vederea, pentru ca poate aduce o schimbare extrem de serioasa in tara.
“Un statut foarte clar al medicului, care să îi permită să-şi exercite profesia fără constrângeri, cred că este necesar şi poate că aici sunt lucruri care trebuie făcute. Pe de alta parte, nu cred că putem exonera persoana, indiferent de profesiunea pe care o are, dacă face o faptă de natură penală şi din punctul acesta de vedere sigur că dezincriminarea actului medical în sine este extrem de importantă.
Dar nu putem să trecem cu vederea fapte de corupţie sau alte fapte care sunt legate, de exemplu, de refuzul de a acorda asistenţă medicală. Trebuie să ne încurajăm colegii să înţeleagă că trebuie să îşi exercite profesiunea în deplină libertate de conştiinţă şi libertate profesională, dar asta nu înseamnă că trebuie acordate medicilor privilegii.
Cum am văzut că există recomandări trebuie să îi protejăm, trebuie să îi respectăm şi opinia publică trebuie să facă lucrul acesta, pentru că marea majoritate a medicilor îşi desfăşoară cu responsabilitate profesiunea. Pe de altă parte, dacă sunt cazuri care încalcă grav deontologia sau legea, trebuie să fie sancţionate conform legii.
În Parlamentul României a existat o astfel de iniţiativă, am fost acuzat în toate felurile că nu am susţinut. Au fost trei instituţii care nu au susţinut: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei – DIICOT şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Noi nu am susţinut acest proiect de lege pentru că, la fel ca şi consumul de droguri, avea o componentă perversă.
În primul rând, el preciza următorul lucru. Deci, în primul rând, discursul public al unuia dintre iniţiatori, care a fost foarte agresiv şi repetat, era că acest proiect de lege vine în favoarea pacienţilor oncologici, care în felul ăsta au acces la o medicaţie care să trateze durerea. Terapia durerii. Pacienţii oncologici şi în momentul de faţă au acces la medicamente opioide.”
This post was last modified on oct. 16, 2023, 1:05 PM 13:05