X

Romania: Masura IMPORTANTA care Poate Aduce Aderarea la Schengen in Anul 2024

Romania asteapta de peste 10 ani de zile sa adere la Schengen, iar asta pentru ca de-a lungul timpului accesul a fost blocat in repetate randuri, motivele fiind diferite de aproape fiecare data, insa acum Austria se foloseste de dreptul sau de veto pentru a ne impiedica sa intram in sistem, chiar daca argumentele nu sunt unanim recunoscute.

Romania se poate totusi folosi de proiectele pe care OMV le are in Romania pentru a forta aderarea la Schengen, Neptun Deep fiind adus in discutie, insa ministrul energiei a refuzat recent sa confirme faptul ca tara noastra ar putea pune presiune prin acest proiect pentru a forta aderarea la sistem chiar in cursul anului 2024.

Romania are parte de sustinerea multor cancelarii europene in procesul de aderare la Schengen, insa ar putea fi nevoie de masuri mai aplicate pentru ca Austria sa renunte la veto-ul pe care il sustine din decembrie 2022, asa ca ramane de vazut daca vor fi folosite proiecte precum Neptun Deep pentru a forta mana lui Karl Nehammer.

“Ca român, mă simt neîndreptățit de decizia Austriei. Mă doare sufletul când trec prin vamă și suntem singurii care stau la cozi. Există și un impact economic semnificativ, nu știu dacă e 2% din PIB, dar oricum este un impact economic major, pentru că peste 70% dintre exporturile României merg peste granița de vest.

Este ca o taxă asupra economiei românești. Ca ministru al Energiei, mi-aș dori să văd în ianuarie 2027 primele molecule de gaz din Neptun Deep în sistemul energetic național. Guvernul României, are tot dreptul să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a face dreptate, nu este vorba doar de un interes strategic al României.”

This post was last modified on oct. 17, 2023, 1:02 PM 13:02

Disqus Comments Loading...