Ministrul Educatiei: Hotarare de Guvern Noua cu Schimbari pentru Profesorii din Romania

Ministrul Educatiei Hotarare Guvern Noua Schimbari Profesorii Romania

Ministrul Educatiei promoveaza in mod oficial o hotarare de guvern noua, care aduce o serie de schimbari foarte importante pentru profesorii din toate scolile, iar asta pentru ca in atentia tuturor romanilor este adusa de Ligia Deca metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului de promovare in cariera didactica.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe explicatii cu privire la felul in care se vor desfasura examenele de acest gen, iar extrasul de mai jos, din lege, are menirea de a furniza informatii clare legate de modul in care profesorii vor putea accede in cariera didactica in invatamantul superior in viitor.

“Am pus în consultare publică proiectele privind aprobarea: Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de promovare în cariera didactică în învățământul superior, proces prin care se asigură evoluția în carieră a personalului didactic titular dintr-o instituție de învățământ superior, prin trecerea pe o funcție didactică superioară. Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în învățământul superior.

Metodologia stabilește cerinţele minime pentru prezentarea la concurs, modul de organizare şi de desfăşurare a acestuia, de soluţionare a contestaţiilor, conflictele de interese şi incompatibilităţile, în vederea asigurării calităţii, a respectării eticii şi deontologiei universitare şi a legislaţiei în vigoare. Cu cel puțin 10 zile calendaristice înaintea desfăşurării primei probe de examen, pe pagina de internet a instituției de învățământ superior, care găzduiește și pagina de internet a examenului.

Vor fi publicate, cu respectarea protecţiei datelor cu caracter personal conform Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE
(Regulamentul general privind protecţia datelor) cu aplicabilitate din 25.05.2018, pentru fiecare candidat la examenul de promovare în cariera didactică, următoarele.

Curriculum vitae; fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale pentru postul pentru care urmează să se desfășoare examen de promovare. Lista completă de lucrări. Examenele au caracter transparent. La examen poate participa candidatul care îndeplinește condițiile de înscriere la examenul de
promovare, conform Legii Învățământului Superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare și ale prezentei metodologii.

La examenul pentru promovarea în cariera didactică pot participa cadrele didactice titulare care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: să fi avut calificativul “foarte bine” în ultimii 3 ani; să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii; să îndeplinească standardele de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei, prevăzute la art. 206 alin. (2), (3) sau (4), din Legea Învățământului Superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, după caz.”