Armata Romana a publicat un anunț de ultimă oră cu una dintre importantele acțiuni derulate de către soldații români la nivelul țării noastre, iar asta pentru că, între 2 și 19 octombrie, structurile Armatei României responsabile de Comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică au fost angajate în Exercițiul tehnic de specialitate numit „Cetatea 2023”.
Exercițiul, având un scenariu fictiv, a simulat o operație militară de tip coaliție. Acesta a oferit oportunitatea de a testa capabilitățile și interoperabilitatea sistemelor de comunicații și tehnologie a informației într-un cadru internațional, simultan cu contracararea amenințărilor cibernetice.
A fost o ocazie valoroasă pentru specialiștii Ministerului Apărării Naționale să se antreneze alături de colegii lor din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională din România, dar și cu militari din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia și SUA. Exercițiul a vizat, în esență, testarea și consolidarea sistemelor tehnice folosite în conducerea acțiunilor militare, împreună cu sistemele tehnice ale țărilor aliate.
Desfășurându-se anual, „Cetatea 2023” este cel mai mare exercițiu din acest domeniu din România. Anul acesta, ediția a inclus și două evenimente majore la Baza 48 Comunicații și tehnologia informației din București, numite „Zilele Industriei” și „Ziua Distinșilor Vizitatori”, în zilele de 18 și 19 octombrie. Aici, 20 de companii specializate au prezentat ultimele inovații din domeniul comunicațiilor și tehnologiei informației, oferind o viziune asupra potențialului pieței.
Rolul structurilor din domeniul Comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică din cadrul Armatei României este crucial în întărirea capacității de răspuns, protejarea infrastructurii cibernetice și gestionarea incidentelor de securitate.
În acest context, Armata României își intensifică eforturile de a consolida apărarea națională și aliată. Scopul este clar: a face față eficient amenințărilor clasice, asimetrice sau hibride, dotând forțele cu echipamente performante, compatibile cu cele ale partenerilor NATO și UE. Aceasta nu doar pentru misiunile imediate, ci și pentru a asigura viabilitatea lor în deceniile viitoare, prin eficiență și inovație tehnologică.