Comisia Europeana: Declaratie Importanta la Bucuresti privind Violenta Impotriva Femeilor si Fetelor

Comisia Europeana Declaratie Importanta la Bucuresti privind Violenta Impotriva Femeilor si Fetelor

Violența împotriva femeilor și fetelor continuă să fie un fenomen global, care afectează toate țările și statele. Este o încălcare directă a drepturilor fundamentale ale omului și este responsabilitate comună de a lua toate măsurile necesare pentru a pune capăt acestei situații.

ONU estimează că o femeie din trei a fost victimă a violenței de-a lungul vieții. Adesea, această violență este săvârșită de către cei apropiați victimelor: aproximativ o treime dintre femei declară că au suferit violențe din partea partenerului lor, în timp ce 1 din 4 femei din România au fost abuzate sexual sau fizic de către partenerul lor sau fostul partener.

În calitate de părți la Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, statele membre și Uniunea Europeană sunt obligate să elaboreze, să implementeze și să finanțeze corespunzător politici adecvate împotriva violenței de gen.

Lupta împotriva unei astfel de violențe este o chestiune publică și o obligație importantă a tuturor statelor pentru a asigura siguranța cetățenilor lor.

Susținem cu tărie îmbunătățirea serviciilor pentru victimele violenței de gen și încurajăm stabilirea de strategii și protocoale de prevenire a violenței de gen în România, alături de implementarea legislației existente.

Părțile semnatare ale prezentei declarații continuă să susțină activitatea ONG-urilor din acest domeniu și își exprimă public sprijinul pentru adunarea „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Ne manifestăm solidaritatea cu fiecare femeie și fată, care a suferit violență. Evenimentul va avea loc duminică, 22 octombrie 2023, începând cu ora 15:00, în București, pe următorul traseu: Piața Universității (Teatrul Național București) – Piața Victoriei.

Evenimentul este organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF), care cuprinde 25 de organizații neguvernamentale implicate în promovarea drepturilor femeilor, protejarea victimelor/supraviețuitoarelor violenței de gen și combaterea discriminării de gen.

În acest an, VIF își va concentra eforturile de conștientizare asupra asigurării unei finanțări publice și locale adecvate a serviciilor pentru supraviețuitoarele violenței de gen și pentru agresori.

Doar prin unirea eforturilor putem aduce schimbarea și pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor!