Ligia Deca anunta un angajament foarte important pentru milioane de elevi din toata Romania, iar asta pentru ca ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre faptul ca a marcat inceputul reformei curiculare in educatie printr-un eveniment care a avut drept tema proiectul de profil de formare al absolventului.
Ligia Deca vorbeste mai jos despre ceea ce trebuie sa stie elevii in legatura cu aceasta initiativa foarte importanta, iar aseparat ea anunta inclusiv alocarea a 43 de milioane de euro, bani din PNRR, pentru imbunatatirea calitatii invatamantului liceal agricol si cresterea atractivitatii ofertelor educationale.
“Alocăm, prin PNRR, 43 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității învățământului liceal agricol și creșterea atractivității ofertelor educaționale. Apelul integrează trei componente: construcții noi; reabilitarea/renovarea infrastructurii; dotarea cu materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activității didactice și practice. Cel puțin 57 de licee agricole pot primi finanțare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia.
În vederea încheierii cu succes a investiției, menționăm că formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educației. Precizăm că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are calitatea de agenție de implementare a proiectelor PNRR în baza acordului cu Ministerul Educației.
Cum ne dorim să fie copiii noștri, atunci când ies de pe băncile școlii ? Astăzi am marcat începutul reformei curriculare, în cadrul unui eveniment ce a avut ca temă proiectul de Profil de formare al absolventului, document care este, încă, în consultare publică. Este un moment așteptat, pentru că vorbim despre intrumentul pe care se va construi întregul proces de revizuire a planurilor-cadru și a programelor școlare.
Este nevoie de inovație și corelare cu noile priorități europene și internaționale care evidențiază importanța orientării sistemelor educaționale actuale către dezvoltarea de abilități, valori și atitudini, într-un raport mai echilibrat cu dobândirea de cunoștințe. Profilul absolventului are rolul de a da unitate și coerență nu doar demersului didactic, ci întregii comunități școlare.
Faptul că la sfârșitul unui nivel de studii copiii noștri vor avea profilul definit în acest instrument va fi nu doar meritul școlii, ci al întregii comunități. În fapt, formarea acestui profil de absolvent, indiferent despre nivelul la care ne referim, este despre noi toți – școală, familie, comunitate. Și depinde de noi toți! Mulțumesc echipei care lucrează la reforma curriculară, este provocator să lucreze împreună și să valorifice contribuțiile tuturor, dar este cea mai bună cale pentru binele copiilor!”