Ministrul Sanatatii a facut un important anunt de ultima ora cu privire la cardurile de sanatate, de care beneficiaza foarte multi romani, iar asta deoarece Alexandru Rafila explica mai jos faptul ca va reincepe tiparirea acestora, in urma unor acorduri-cadru incheiate cu Imprimeria Nationala.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre deciziile care s-au luat in legatura cu achizitia de vaccinuri anti-COVID, Romania urmand a cumpara cantitati mult mai mici de ser in cursul urmatorilor ani de zile, nu zecile de milioane pe care s-a angajat initial sa le achizitioneze de la producatori.
“Ministerul Sănătății a încheiat un nou Acord-cadru cu Compania Națională “Imprimeria Națională” – S.A., pentru reluarea procesului de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi/sau au dobândit calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii inițiale. Acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani și are ca obiectiv realizarea unei cantități de 1,2 milioane de carduri de sănătate.
Procesul de retipărire a cardurilor de sănătate a început, urmând ca un număr de 400.000 de carduri de sănătate să fie livrate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două loturi. Primul lot, de 200.000 de carduri de sănătate, se va livra până la data de 31 noiembrie 2023, iar al doilea lot are ca termen de livrare data de 15 decembrie 2023.
Bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane lei. Distribuirea cardului de sănătate va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Sigur că aceste contracte, care se află încă în vigoare, instituie obligaţii pentru România, inclusiv obligaţii de plată. Negociem cu Comisia Europeană, care a reprezentat România, dar faptul că guvernele anterioare şi-au asumat aceste contracte prin memoradumuri semnate de fostul prim-ministru, domnul Cîţu, instituie aceste obligaţii pentru ţara noastră.
Si încercăm să găsim cea mai bună soluţie încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice. Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat, că în niciun caz nu vom achiziţiona vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare şi pentru care nu există în momentul de faţă, şi probabil că nici în viitor, interes la nivelul populaţiei.”