Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut un apel către Hamas să elibereze ostaticii deținuți în Gaza înainte de a lua în considerare posibilitatea unui armistițiu între Israel și Gaza luni. Intrebat de un reporter dacă Casa Albă susține un armistițiu în schimbul eliberării ostaticilor, Biden a răspuns: „Ar trebui să avem un armistițiu”, înainte de a se corecta și a spune: „Nu un armistițiu, ar trebui să avem acești ostatici eliberați, și apoi putem discuta.”
Momentul a reflectat cât de extraordinar de precauți au fost oficialii americani pentru a evita să pledeze public pentru – și chiar să rostească termenul de „armistițiu” – de când violențele au izbucnit în Israel acum mai bine de două săptămâni. Aceasta a fost o decizie conștientă și intenționată din partea administrației ca răspuns la amploarea și scara șocante a atacului din 7 octombrie al Hamas. Prima declarație scrisă a lui Biden în weekendul în care Hamas a atacat Israelul nu includea termenul „armistițiu”, iar el și principalii săi oficiali nu au cerut public unul de atunci.
De fapt, oficialii au spus în zilele imediat următoare atacurilor că SUA nu erau în poziția de a-i îndemna pe israelieni să își exercite reținerea – lucru notabil, având în vedere că SUA au avut tendința istorică de a solicita un armistițiu din partea tuturor părților atunci când conflictele au izbucnit în regiune.
Cu toate acestea, pe măsură ce violențele au continuat și războiul intră acum în a treia săptămână, administrația a început să exercite presiuni asupra Israelului pentru a întârzia, cel puțin, incursiunea terestră în Gaza – în mare parte pentru a continua să lucreze la eliberarea altor ostatici americani.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru CNN în weekend că „nu va fi armistițiu” în Gaza și că „eforturile umanitare nu pot fi permise să afecteze misiunea de demontare a Hamas.”
„Un armistițiu? Pur și simplu înseamnă că Hamas câștigă, iar noi pierdem”, a declarat și fostul ambasador al Israelului în SUA, Michael Oren, pentru Jake Tapper de la CNN luni.
Președintele a oferit de asemenea detalii despre conversația sa cu Papa Francisc duminică.
„Papa și eu suntem pe aceeași lungime de undă – a fost foarte, foarte interesat de ceea ce facem, pentru a aborda unele dintre crizele cu care ne confruntăm, în special în Israel de data aceasta, și i-am prezentat planul nostru, cum credem că ar trebui să oferim asistența de care Israelul are nevoie, și Papa a fost în totalitate de acord cu ceea ce facem”, a spus el.
Într-un comunicat de duminică, Casa Albă spune că Biden și Papa Francisc „au discutat despre necesitatea de a preveni escaladarea în regiune și de a lucra pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.”
This post was last modified on oct. 24, 2023, 12:20 AM 00:20