Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre o strategie nationala de ultima ora, care urmeaza sa fie adoptata pentru toate scolile si toti elevii din Romania, Ligia Deca dorind sa aduca educatia financiara mai aproape de tineri, iar mai jos puteti vedea care sunt ideile ministrului cu privire la acest proces.
Ministrul Educatiei explica mai jos de ce ar trebui sa ne uitam cu atentie la educatia financiara pentru scolile din Romania, iar asta pentru ca elevii pot beneficia extrem de mult de pe urma informatiilor financiare care le pot fi oferite, insa ramane de vazut cand si cum va fi aplicata aceasta strategie in scoli.
“Am pus în consultare publică proiectul Strategiei Naționale de Educație Financiară 2023-2030, proiect ce vizează și abordarea, în școală, a noțiunilor de educație financiară, în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. De ce este important ca în școală să fie abordate noțiuni de educație financiară ? Iată câteva motive: Înțelegerea rolului și a funcției banilor.
Înțelegerea necesității planificării financiare și înțelegerea beneficiilor aduse de amânarea satisfacțiilor imediate; Înțelegerea dificultăților financiare și dezvoltarea atitudinii necesare pentru evitarea acestora; Dezvoltarea comportamentului orientat către economisire. În scopul creşterii educaţiei financiare prin implementarea de politici şi reforme care să ofere rezilienţă economiei.
Si să modernizeze România, abordarea strategică la nivel național a educației financiare este asigurată de prevederile Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, adoptată de Guvernul României în 2018. Una dintre țintele 2030 este creșterea nivelului de educație financiară a cetățenilor. Pentru îmbunătățirea gradului de educație financiară la nivelul întregii populații este necesară o viziune unitară la nivel de instituții cheie în domeniul financiar.
Prezenta Strategie Națională de Educație Financiară 2023-2030 (SNEF) are ca scop stabilirea obiectivelor specifice si a direcțiilor de acțiune cu orizont 2030, în vederea îmbunătățirii nivelului de educație financiară în rândul elevilor, studenților, adulților și operatorilor economici din România. SNEF va contribui, pe termen mediu și lung, la creșterea bunăstării economice a consumatorilor de produse financiar-bancare din România. Asta se face prin îmbunătățirea cunoștințelor financiare ale grupurilor identificate în cadrul acestei strategii.
Conștientizarea drepturilor și obligațiilor cetățenilor în materie de produse și servicii financiare; conștientizarea drepturilor și obligațiilor fiscale ale cetățenilor; creșterea rezilienței financiare; consolidarea disciplinei financiare în rândul populației; conștientizarea importanței unui comportament fiscal corect și responsabil atât în rândul adulților, cât și în rândul viitorilor contribuabili; corelarea măsurilor cuprinse în Strategie cu măsurile de protecție a consumatorilor de produse și servicii financiare.”