Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre o masura care a ingrijorat deja multi romani, iar asta pentru ca in ultimele zile au aparut in spatiul public informatii conform carora in spitale ar putea exista pachete de servicii platite de romani, dar Alexandru Rafila spune ca e vorba doar despre pachete optionale, nu obligatorii.
Ministrul Sanatatii explica faptul ca si spitalele din alte tari au pachete similare de servicii, ele fiind separate de serviciile obligatorii oferite gratuit, iar separat de asta vorbeste despre universitatile de medicina si farmacie care trebuie sa ajute tinerii sa iasa pregatiti pentru meseriile pe care le vor urma dupa finalizarea studiilor.
“Ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat.
Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit.
Să dea Dumnezeu ca evoluţia universităţilor de medicină şi farmacie din România, modul în care îşi organizează activitatea de educaţie profesională, cea de cercetare şi de dezvoltare să formeze corpul medical încât să existe încredere şi respect în societate pentru profesioniştii care îşi fac datoria zi de zi.
Cred că lucrul cel mai important care s-a întâmplat, în ultimii doi ani, este legat de faptul că universităţile de medicină şi farmacie nu sunt doar sprijinitoare ale Ministerului Sănătăţii, ci sunt parte din politicile de sănătate care se realizează în această ţară. Am întors o pagină dureroasă, pentru că prin anul 2016 a început acea pagină dureroasă, în care cadrele didactice din domeniul sănătăţii erau calificate.
In mod peiorativ, ca aparţinând unei comunităţi care nu face onoare corpului medical. Însă lucrurile s-au schimbat şi cred că semnalul foarte puternic pe care putem să-l dăm este cel legat de faptul că suntem profesionişti, ne facem datoria, iar manifestările ştiinţifice la care participăm sau pe care le organizăm sunt făcute pentru perfecţionare profesională, în interesul pacienţilor din România.”