Soarele, centrul sistemului nostru solar și sursa primordială de energie și lumină, trece prin cicluri periodice de activitate, caracterizate de variabilitatea intensității și frecvenței petelor solare vizibile pe suprafața sa. Aceste cicluri solare, cu o durată medie de aproximativ 11 ani, reprezintă o manifestare a dinamicii câmpului magnetic solar. În acest context, experții de la Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA au revizuit recent predicțiile privind vârful de activitate al Ciclului Solar 25.
Potrivit declarațiilor NOAA, se așteaptă ca maximul solar, cunoscut sub numele de “maximum solar”, să aibă loc între ianuarie și octombrie 2024, cu un an mai devreme decât estimările anterioare din 2019. Mai mult, se preconizează că acest vârf de activitate va fi mai intens, va dura mai mult și va avea loc mai devreme decât se credea inițial.
“Ne așteptăm ca noua noastră prognoză experimentală să fie mult mai precisă decât predicția panelului din 2019 și, spre deosebire de predicțiile anterioare ale ciclului solar, aceasta va fi actualizată în mod continuu, lunar, pe măsură ce devin disponibile noi observații ale petelor solare”, a declarat Mark Miesch, un om de știință solar din cadrul NOAA.
Maximul solar din 2024 va fi mai puternic, vine mai repede
Această revizuire a predicțiilor este o veste bună pentru pasionații de eclipse, deoarece eclipsa totală de soare din 8 aprilie 2024 va avea loc aproape de maximul solar. În timpul totalității, când Luna acoperă complet discul solar, atmosfera exterioară a soarelui, cunoscută sub numele de coroană solară, devine vizibilă pentru observatori. În perioadele de activitate solară intensă, coroana este foarte activă, și observatorii atenți ar putea să observe proeminente solare — bucle gigantice de plasmă care se extind în afara soarelui — sub formă de pete strălucitoare roz la marginile soarelui.
Preciziile exacte ale activității solare sunt cruciale, deoarece furtunile geomagnetice declanșate de erupțiile de plasmă cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală pot afecta rețelele electrice, semnalele GPS, pot trage sateliții din orbită și pot prezenta un risc de radiații pentru lucrătorii din aviație și astronauți. Avertismentele avansate despre evenimentele meteorologice spațiale pot ajuta industriile să implementeze proceduri de protecție pentru a reduce riscul pentru echipamentele și lucrătorii lor.
“Nu putem ignora vremea spațială, dar putem lua măsuri adecvate pentru a ne proteja”, spune NASA. Când particulele energetice și câmpurile magnetice sunt eliberate de soare în timpul evenimentelor cum ar fi fulgerele solare și ejețiile de masă coronală, Pământul se poate afla uneori în linia de foc.
Când se întâmplă acest lucru, bula noastră magnetică protectoare, cunoscută sub numele de magnetosferă, respinge energia periculoasă departe de Pământ și o captează în zone numite centuri de radiații Van Allen. Aceste centuri în formă de gogoașă de radiații se pot umfla când activitatea solară crește.
Dar scutul nostru protector nu este invincibil. În timpul evenimentelor meteorologice spațiale deosebit de puternice — care sunt mai frecvente în timpul maximului solar — câmpul magnetic al Pământului este perturbat și furtunile geomagnetice pot pătrunde în magnetosferă, ducând la întreruperi pe scară largă ale radioului și energiei electrice, precum și punând în pericol astronauții și sateliții care orbitează Pământul. Un exemplu notabil a avut loc în 1989, când o ejeție de masă coronală a însoțit un fulger solar și a plonjat întreaga provincie Quebec, Canada, într-o pană de curent electric care a durat aproximativ 12 ore, conform NASA.